Minimalne plače v letu 2017 so se povečale v večini držav EU-ja. Foto: Reuters
Minimalne plače v letu 2017 so se povečale v večini držav EU-ja. Foto: Reuters

Razlike med državami ostajajo velike, saj na primer v Bolgariji minimalna plača znaša 260,80 evra, na drugi strani pa ta v Luksemburgu, kjer je najvišja v EU-ju, dosega skoraj 2000 evrov mesečno, opozarjajo pri Eurofoundu.

Poročilo Eurofounda o zakonsko določenih minimalnih plačah 2018 vsebuje podatke o minimalnih plačah, ki niso omejene na posebne sektorje, poklice ali skupine zaposlenih. Vključuje tudi mnoge dodatne informacije, na primer način določanja višine minimalne plače, primerjavo s povprečnimi plačami in mediano plač ter različne razprave v Evropi o minimalnih plačah.

Kakšna je primerna minimalna plača?
Vprašanje o določitvi minimalne plače ostaja kontroverzno in v mnogih vidikih se zdi kot dvorezen meč, so zapisali v Bruslju. Določitev obvezne minimalne plače ni škodljiva za zaposlovanje, če zapolni vrzel med dejanskimi plačami in produktivnostjo delavcev. Posameznike, ki bi sicer ostali neaktivni, lahko celo pritegne na trg dela.

Vendar obstajajo tudi pomisleki, da lahko previsoka minimalna plača oslabi pozitivne učinke povpraševanja po delu, saj lahko negativno vpliva na zaposlovanje ljudi, katerih produktivnost je pod minimalno plačo.