Sta imela premier Pahor in Kosorjeva res kakšne tihe dogovore? Foto: Reuters
Sta imela premier Pahor in Kosorjeva res kakšne tihe dogovore? Foto: Reuters
Slovensko-hrvaška saga

Hrvaške opozicijske stranke arbitražnega sporazuma na pogovorih, ki so potekali na sedežu vlade v Zagrebu, niso podprle, predvsem zaradi točke, ki govori o stiku Slovenije z odprtim morjem.
Kot je po izteku pogovorov povedal predsednik največje opozicijske stranke, socialdemokratov (SDP), Zoran Milanović, želi v zvezi z vsebino sporazuma še preučiti določene elemente, pogovoriti pa se namerava tudi s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem.
V nasprotju s predstavniki opozicijskih strank je član koalicije iz Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Milorad Pupovac povedal, da koalicijske stranke arbitražni sporazum podpirajo. Da je sporazum "zelo dober", je še pred iztekom pogovorov povedal tudi predsednik sabora Luka Bebić, član vladajoče Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ).

Predstavniki nekaterih strank so sicer nocoj povedali, da se bodo pogovori o vsebini arbitražnega sporazuma nadaljevali v petek.

Kosorjeva je sicer še pred popoldanskimi sestanki dejala, da sta se v ponedeljek v Zagrebu s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem pogovarjala tudi o drugih odprtih vprašanjih, med drugim tudi o končni rešitvi vprašanja hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke.

Večplastna politična rešitev
Hrvaški mediji so tako danes ugibali o možnosti, da bi utegnila Slovenija Hrvaški popustiti glede povračila dolga nekdanje Ljubljanske banke, če bo v Piranskem zalivu uveljavila svoj strateški cilj - dostop do odprtega morja.

Jutarnji list tako piše, da je tudi slovenski premier Pahor po ponedeljkovem srečanju s hrvaško kolegico Kosorjevo izjavil, da politična rešitev ne pomeni le meje, temveč tudi nekdanjo Ljubljansko banko in Nuklearno elektrarno Krško (Nek). Časnik se sklicuje na neimenovane hrvaške politike, ki so potrdili, da ne potekajo nikakršni pogovori o arbitražnem sporazumu med Zagrebom in Ljubljano, ker je bil sporazum dokončno dogovorjen že poleti v navzočnosti predstavnikov EU-ja in ZDA. Trditve hrvaške vlade, da se o sporazumu še pogovarjajo, sogovorniki Jutarnjega lista pojasnjujejo kot kupovanja časa, ki ga izvaja Kosorjeva.

Arbitražni sporazum je zgolj modificirana različica sporazuma Drnovšek-Račan, ker Sloveniji zagotavlja izhod v mednarodne vode, nadaljuje časnik. "Sporazum Kosor-Pahor konkretno ne predvideva "dimnika", Sloveniji pa zagotavlja, da bo dobila izhod na odprto morje," navaja še Jutarnji list.

Slovensko-hrvaška saga