Foto: Reuters
Foto: Reuters

O uredbi sicer po tožbi, ki sta jo vložili prav Poljska in Madžarska, odloča še Sodišče EU-ja.

EU je uredbo o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava sprejel v okviru pogajanj o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021–2027 in skladu za okrevanje. Kompromis je bilo mogoče doseči, ker so se voditelji članic zavezali, da do odločitve Sodišča EU-ja Unija na podlagi te uredbe ne bo ukrepala.

Sodba znana prihodnjo pomlad

Varšava in Budimpešta sta se v skladu z napovedmi marca pritožili na sodišče, kjer izpodbijata uredbo, ki je začela veljati januarja. Sodba se pričakuje prihodnjo pomlad.

Ker Evropska komisija na podlagi uredbe doslej ni ukrepala, je Evropski parlament začel pred kratkim pripravljati tožbo proti komisiji.

V petek je nato komisija vendarle storila prvi korak in pisala članicam, za katere meni, da kršijo omenjeno zakonodajo, katere temeljni cilj je zaščita proračuna EU-ja. Pismo je poslala Poljski in Madžarski.

Za odgovor dva meseca

Za poljsko tiskovno agencijo PAP je tiskovni predstavnik komisije Christian Wigand pojasnil, da komisija v pismih državi prosi za informacije, "ki bi bile lahko pomembne za uporabo splošnega mehanizma pogojevanja". Državi imata dva meseca časa za odgovor.

Evropska komisija je sicer napovedala, da v skladu z uredbo ne bo ukrepala, dokler o njej ne odloči Sodišče EU-ja, uradniki naj bi zdaj zgolj zbirali dokaze, potrebne za morebitno ukrepanje.

"Konkretno danes ne začenjamo postopka," je na obisku v Varšavi v petek dejal tudi evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, ki je pismi označil za "mehanizem pojasnjevanja".