Nemška kanclerka je na temo reform že v soboto govorila s poljskima predstavnikoma, a dogovora niso dosegli. Foto: EPA
Nemška kanclerka je na temo reform že v soboto govorila s poljskima predstavnikoma, a dogovora niso dosegli. Foto: EPA
Dimitrij Rupel
Zunanji minister je še vedno optimističen glede dogovora o reformah. Foto: RTV SLO

O tem je na nedeljskem zasedanju zunanjih ministrov EU-ja govorila poljska zunanja ministrica Ana Fotyga, ki se je v nedeljo udeležila sestanka zunanjih ministrov članic povezave v Luksemburgu.

To predstavlja resen problem za Unijo, ki naj bi ob koncu tedna na vrhunskem zasedanju sprejela pogodbo za reformo razširjenih institucij EU-ja. Tudi Nemčija, ki se za reforme najbolj zavzema, namreč ni pripravljena popustiti in vztraja, da glasovalni sistem ne potrebuje sprememb.

Kljub temu pa je po zasedanju ministrov vodja nemške diplomacije Frank-Walter Sterinmeier dejal, da so uspeli zmanjšati število odprtih vprašanj, kar je bil tudi namen sestanka.

Bo vprašanje počakalo Slovenijo?
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel pa je pred začetkom sestanka povedal, da niti ni jasno, kakšne so resnične poljske zahteve. Po njegovem mnenju pravi problem ne tiči v reformi sistema glasovanja, ampak pri zagotavljanju energetske varnosti in solidarnosti. Ob tem je dejal, da je tudi v interesu Slovenije, da se ta spor čimprej reši, sicer se bo morala ob svojem predsedovanju Uniji v prvi polovici prihodnjega leta ubadati s tem zelo težkim problemom. Kljub razhajanjem, pa se je po mnenju Rupla mogoče še pravi čas dogovoriti in sprejeti reforme.