Kaczynski je držal obljubo in podpisal Lizbonsko pogodbo. Foto: Reuters
Kaczynski je držal obljubo in podpisal Lizbonsko pogodbo. Foto: Reuters
Vaclav Klaus
Klaus je institucije Evropske unije primerjal z nekdanjim sovjetskim blokom. Foto: EPA

Novo evropsko pogodbo morajo ratificirati vse države članice Evropske unije, da bo začela veljati.

V predsedniški palači v Varšavi se je, kot je bilo pričakovano, za ta korak odločil tudi evroskeptični konservativni predsednik Kaczynski, ki je ta korak napovedal takoj, ko je bilo znano, da so Irci drugič na referendumu pogodbo potrdili. S tem je proces ratifikacije pogodbe v tej državi končan.

Ob podpisu so bili navzoči tudi nekateri visoki predstavniki Unije, med drugim tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek in švedski premier Fredrik Reinfeldt.

"Pogodba je spremenila kakovost EU-ja"
Kaczynski je v nagovoru pred podpisom dejal, da Evropska unija ostaja skupnost suverenih držav in da mora ostati odprta tudi za nove članice, tako tiste z Balkana kot iz Gruzijo. Glede Lizbonske pogodbe je izjavil, da "pomeni spremembo kakovosti Unije", izrazil pa je tudi prepričanje, da bo poskus z novo institucionalno ureditvijo povezave uspel.

Sprejemanje pogodbe je prejšnji teden dobilo veliki zalet, saj so jo irski volivci na referendumu podprli z veliko večino, več kot 67-odstotno podporo. "To, da so se Irci premislili, je oživilo pogodbo, kar pomeni, da so odstranjene vse ovire za ratifikacijo. Danes je zelo pomemben dan v zgodovini Poljske in Evropske unije," je dejal Kaczynski.

"Osamljeni jezdec" Klaus še vztraja
Podpisa pogodbe pa se še vedno na vse kriplje otepa češki predsednik Vaclav Klaus, ki je za podpis pred dnevi postavil nov pogoj - opombo k pogodbi, vezano na Listino temeljnih pravic. Izrazil je namreč zaskrbljenost, da bi lahko Nemci, ki so bili po drugi svetovni vojni izgnani iz takratne Češkoslovaške, zahtevali premoženje nazaj.

Klaus pa čaka tudi na odločitev sodišča, ki mora presoditi o pritožbi senatorjev, ki se nanaša na skladnost dela Lizbonske pogodbe s češko ustavo. Lani je eno podobno pritožbo sicer že zavrnilo. Pred presojo sodišča Klaus pogodbe ne more podpisati.

Češki premier Jan Fischer je sicer nedavno dejal, da bo njegova država vse potrebno za ratifikacijo uredila do konca leta.

Če zavladajo torijci ...
Oklevanje češkega predsednika pa zagovornike Lizbonske pogodbe skrbi tudi zato, ker bi se lahko uveljavitev pogodbe v tem primeru zavlekla toliko časa, da bi v Veliki Britaniji na oblast prišli konservativci in razpisali referendum, čeprav je parlament pogodbo že potrdil.

Lizbonska pogodba bo poenostavila delovanje razširjene Unije, naredila proces sprejemanja odločitev v EU-ju učinkovitejši in okrepila mednarodno vlogo 27-terice.