Poljski evroposlanec je marca lani razburkal javnost z izjavo, da so ženske
Poljski evroposlanec je marca lani razburkal javnost z izjavo, da so ženske "manjše, šibkejše, manj inteligentne" in morajo zato zaslužiti manj kot moški. Foto: EPA

Poljski evroposlanec je marca lani v parlamentarni razpravi o razliki v plačilu med spoloma dejal, da bi morale ženske zaslužiti manj kot moški, ker so "šibkejše, manjše in manj inteligentne".

Sodišče Evropske unije je v odločitvi pojasnilo, da poslovnik parlamenta ne omogoča sankcij za neprimerne izjave, ki ne ovirajo dela parlamenta.

Parlament je 75-letnemu samostojnemu poslancu zaradi neprimernih izjav zasegel dnevnice za trideset dni, kar znese 9.180 evrov, deset dni se ni smel udeleževati parlamentarnih dejavnosti in leto dni ni smel zastopati parlamenta.

Korwin-Mikke se je na kazen pritožil in zahteval odškodnino, ki pa mu je Sodišče EU-ja sicer ni prisodilo, mora pa Evropski parlament poslancu izplačati zasežene dnevnice.

Uporaba nacističnih gesel
Za Poljaka, ki vodi skrajno desno stranko Korwin, sicer to ni bila prva kazen zaradi nedopustnih izjav. Oktobra 2015 je bil kaznovan s 3.060 evri plačila in desetdnevno prepovedjo parlamentarnih dejavnosti zaradi rasističnih komentarjev in spornih izjav o holokavstu. Korwin-Mikke je na primer begunce označil za "človeške smeti". Na lanskem zasedanju je evroposlanske kolege obtožil, da ne podpirajo raznolikosti, temveč se zavzemajo za poenotenje vsega, pri čemer je dvignil roko v nacistični pozdrav in parafraziral znano nacistično geslo: "En narod, en rajh, ena vozovnica."