Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da klasičen odpis dolga v evrskem območju ni mogoč. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da klasičen odpis dolga v evrskem območju ni mogoč. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Skoraj polovica Nemcev ni navdušena nad tem, da je nemški parlament odobril začetek pogajanj z Grčijo o novem svežnju pomoči. Kar 48 odstotkov bi jih raje videlo, da Grčija zapusti evrsko območje.

"Grčija je že imela odpis dolga. Prostovoljno so to naredili zasebni upniki, nato smo podaljšali ročnost vrednostnih papirjev in znižali obrestne mere," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel glede odpisa dolga Grčiji v pogovoru za televizijo ARD. "In zdaj se o tej možnosti pogovarjamo znova ... šele ko bo uspešno opravljena prva revizija programa (op. p. za pomoč Grčiji v znesku 86 milijard evrov), se bomo znova pogovarjali o tem vprašanju - ne zdaj, potem," je dejala. Jasna pa je bila, da klasičen odpis dolga v denarni uniji ne pride v poštev.

Pokazala pa je pripravljenost na pogovore v smeri zmanjšanja obrestnih mer in podaljšanju zapadlega roka. Ob tem je priznala, da je bila možnost grexita na mizi, a so se upniki odločili za drugo možnost. "Partnerske države so se odločile za pogajanja z Grčijo o novem programu pomoči, to moramo zdaj uresničiti," je dejala.

Spor med koalicijskimi partnerji
Nemški finančni minister Wolfganga Schäuble je namreč še po dogovoru glede novega programa pomoči za Grčijo dejal, da bi bil začasen grexit najboljša rešitev. S temi besedami je razjezil koalicijskega partnerja v vladi Merklove, gospodarskega ministra Sigmarja Gabriela.

"Odhod Grčije bi Nemčijo veliko več stal, še hujše pa je, da bi potem morali v Grčiji gledati prizore, ki jih nihče v Evropi ne bi želel," je dejal v današnjem pogovoru za televizijo ZDF. Gabriel je dodal, da je finančni minister glede Grčije v sporu s kanclerko.

Polovica Nemcev podpira grexit
Medtem ko je nemški parlament ta teden podprl začetek pogajanj z Grčijo o novem programu finančne pomoči in s tem obstanek Grčije v evrskem območju, Nemci nad tem niso najbolj navdušeni. Raziskava inštituta YouGov je namreč pokazala, da bi 48 odstotkov nemških volivcev raje videlo, da Grčija zapusti evrsko območje. Samo dobra tretjina Nemcev si želi, da bi Grki obdržali evro. Po drugi strani pa jih samo 37 odstotkov meni, da bi lahko v prihodnjih šestih mesecih prišlo do izstopa Grčije iz evrskega območja.

Od 1.380 vprašanih v raziskavi jih je 46 odstotkov podprlo ravnanje kanclerke Angele Merkel glede pogajanj z Grčijo. 38 odstotkov pa je jih kanclerko ocenilo negativno. Bolj so naklonjeni finančnemu ministru Wolfgangu Schäubleju, ki je zagovarjal ostrejše stališče do Grčije in je celo predlagal možnost začasnega izstopa Grčije iz evrskega območja. Pozitivno je njegovo delo ocenilo 49 odstotkov vprašanih, negativno pa 32 odstotkov. Nemci prav tako ne verjamejo v napovedan nov program pomoči Grčiji. Samo 17 odstotkov vprašanih v raziskavi YouGov meni, da bo Grčiji prinesel gospodarski razcvet, 75 odstotkov pa, da je to malo verjetno.