Turčijo je v Bruslju zastopala močna delegacija v sestavi podpredsednik vlade Mehmet Simsek, minister za zadeve EU-ja Volkan Bozkir in zunanji minister Mevlut Cavusodlu. Foto: Reuters
Turčijo je v Bruslju zastopala močna delegacija v sestavi podpredsednik vlade Mehmet Simsek, minister za zadeve EU-ja Volkan Bozkir in zunanji minister Mevlut Cavusodlu. Foto: Reuters

Odprtje novega poglavja kaže na nov elan v odnosih in potrjuje zavezo k oživitvi pogajanj s Turčijo, je dejal luksemburški zunanji minister Jean Asselborn.

Turčija je za status kandidatke za članstvo v EU-ju zaprosila leta 1987, dobila pa ga je leta 1999. Pristopna pogajanja je začela oktobra 2005 skupaj s Hrvaško, ki je od julija 2013 že članica Unije.

Za oživitev zastalih pogajanj, ki ves čas potekajo zelo počasi, se je EU zavezal v okviru skupnega načrta za obvladovanje najhujše begunske krize v Evropi po drugi svetovni vojni.

EU od Turčije v zameno za tri milijarde evrov pomoči, oživitev pristopnih pogajanj in pospešitev procesa vizumske liberalizacije pričakuje pomoč pri zajezitvi migracijskega toka v Evropo.

Problematična vprašanja ostajajo
Strateškega partnerja, kot je Turčija, potrebuje EU za sodelovanje na področjih migracij, boja proti terorizmu, energije, je poudaril Asselborn, a obenem EU izpostavlja problematična področja, pri katerih pričakuje napredek Turčije.

Evropska komisija je že v letnem poročilu o Turčiji izpostavila pomen spoštovanja svobode izražanja in zbiranja, svobode medijev in ustrezno delovanje pravosodja, kar je danes ponovil komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn.

Komisar Hahn je sicer v odzivu na pomisleke glede pragmatične evropske politike do države pod vodstvom avtoritarnega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana dejal, da s pragmatizmom ni nič narobe.

Nazadnje poglavje odprto pred dvema letoma
Zaradi nerešenega ciprskega vprašanja in nasprotovanja njenemu polnopravnemu članstvu v Nemčiji in Franciji je Turčija odprla le 15 in začasno zaprla eno poglavje od 35. Nazadnje je novo poglavje odprla novembra 2013, in to po več kot treh letih zastoja.

Današnje odprtje novega poglavja je prvo konkretno znamenje oživitve odnosa med EU-jem in Turčijo, ki odpira novo fazo v pogajanjih, a za pravo dinamiko je treba čim prej odpreti še pet poglavij, je poudaril turški minister za zadeve EU-ja Volkan Bozkir.

Turčija po njegovih besedah želi čimprejšnje odprtje poglavij o energiji, pravosodju, notranjih zadevah, izobraževanju in kulturi ter zunanji, varnostni in obrambni politiki.