Če bi odpravili božičnico, bi bili javni uslužbenci v neenakem položaju v primerjavi z delavci v zasebnem sektorju, meni portugalsko ustavno sodišče. Foto: Reuters
Če bi odpravili božičnico, bi bili javni uslužbenci v neenakem položaju v primerjavi z delavci v zasebnem sektorju, meni portugalsko ustavno sodišče. Foto: Reuters
Pedro Passos Coelho
Portugalski premier Coelho se je izpogajal o odpravi štirih praznikov, a zdaj je to odločitev ovrglo ustavno sodišče. Foto: EPA

Med varčevalnimi ukrepi, ki jih je sprejela portugalska vlada, so bili tudi ukrepi, s katerimi bi zmanjšali dohodek in ugodnosti za državne uslužbence. Vlada Pedra Passosa Coelha je tako predlagala odpravo oz. korenitno zmanjšanje "božičnic" oz. 14. plače, ki jo v času božično-novoletnih praznikov prejmejo vsi javni uslužbenci na Portugalskem.

Ogrožena tradicionalna 13. in 14. plača
Na Portugalskem so zaradi varčevanja že zmanjšali plače javnim uslužbencem, dodatno pa je vlada hotela odpraviti plači, ki jih delovci tako v javnem kot zasebnem sektorju tradicionalno dobijo pred poletnimi počitnicami in božičem. Ob tem ne bi bilo tudi več prazničnih pokojnin za upokojence.

Hkrati je ustavno sodišče za neustavno razglasilo tudi odločitev, da se na Portugalskem ukinejo štirje od 14 prazničnih dni. Konservativna vlada Coelha se je pri tem zaradi konkordata celo dogovorila z Vatikanom, da dela prosta dneva nista več dva cerkvena praznika (praznik vseh svetih in praznik svetega Rešnjega telesa). Hkrati se je vlada odpovedala tudi dvema državnima praznikoma.

Ni roka in ni enakopravno
Ustavno sodišče je poudarilo, da je vlada napovedala časovno omejeno veljavnost omenjenih varčevalnih ukrepov, pri tem pa v zakonu ni nikjer navedeno, do kdaj bi takšni ukrepi veljali. Glede odprave "božičnice" pa je ustavno sodišče mnenje, da gre za ustavno neenakost, ker bi takšen ukrep veljal le za javni sektor, medtem ko zasebni sektor te prepovedi ne bi imel.

Vlada je razočarana nad odločitvijo sodišča, ki mu potiho očitajo, da se je tako odločilo tudi zaradi lastnih interesev, saj konec koncev sodijo v javni sektor.

Novi ukrepi za krpanje proračunske luknje
Portugalska mora po dogovoru z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom zmanjšati letošnjo javno porabo za 1,2 milijardi evrov. EU in IMF sta lani maja Lizboni posodili 78 milijard evrov in s tem preprečili bankrot države.

Z varčevalnimi ukrepi so že zmanjšali redne plače javnim uslužbencem in prepolovili letošnjo poletno plačo. Zdaj bo vlada najverjetneje tako kot lani posebej obdavčila božičnico, poiskati pa bo morala tudi druge ukrepe.

Gospodarska in finančna kriza je v zadnjih štirih letih močno prizadela Portugalsko, kjer je nezaposlenost na rekordnih 15,2 odstotka. Zaradi varčevalnih vladnih ukrepov sta bili na Portugalskem v zadnjem letu dve splošni stavki.