Portugalski finančni minister Fernando Teixeira dos Santos v središču pozornosti novinarjev ob svojem prihodu na zasedanje finančnih ministrov. Foto: EPA
Portugalski finančni minister Fernando Teixeira dos Santos v središču pozornosti novinarjev ob svojem prihodu na zasedanje finančnih ministrov. Foto: EPA
Portugalska
Koliko denarja bo Evropska unija posodila Portugalski, še ni znano. Foto: EPA
Brez pomoči se bo Portugalska zlomila

Da je Portugalska v četrtek zvečer v Bruselj poslala formalno prošnjo, je ob prihodu na srečanje finančnih ministrov v Gödölu na Madžarskem potrdil portugalski finančni minister Fernando Teixeira dos Santos, pridružil pa se mu je tudi evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Rehn je izključil možnost, da bi država dobila kratkoročno premostitveno posojilo in da bi na dogovor o celovitem programu pomoči čakali do junijskih parlamentarnih volitev. Portugalska bo morala čim prej predstaviti celovit in večleten program pomoči z ustreznimi pogoji. Kratkoročno posojilo je izključil tudi Teixeira dos Santos in poudaril, da država ne potrebuje pomoči le za šest mesecev, ampak za daljše obdobje.

80 milijard
Rehn je povedal, da bo pomoč verjetno vredna 80 milijard evrov. "V tem trenutku lahko na podlagi prvih ocen povemo, da bo pomoč verjetno obsegala 80 milijard evrov," je pojasnil evropski komisar.

Finski finančni minister Jyrki Katainen je ob prihodu na zasedanje opozoril, da bo morala Portugalska v zameno za mednarodno finančno pomoč sprejeti "zelo stroge" ukrepe za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja in gospodarske reforme.

Bo naslednja Španija ali ne?
Španska finančna ministrica Elena Salgado je ob prihodu na srečanje na Madžarskem zatrdila, da je Portugalska zagotovo zadnja država v območju evra, ki bo zaprosila za mednarodno finančno pomoč. Po Portugalski analitiki namreč napovedujejo, da bo trg zelo pozoren na Španijo. Nekateri verjamejo, da se ta država lahko izogne mednarodnemu posojilu, vendar za to ni zagotovila, drugi pa so prepričani, da se Španiji ne bo uspelo izviti iz dolžniškega primeža.

Ministri tudi o drugih temah in težavah
Ministri, ki zasedajo na Madžarskem, med njmi tudi slovenski finančni minister Franc Križanič, naj bi poleg Portugalske govorili tudi o poteku sprejemanja svežnja zakonodajnih predlogov za krepitev gospodarskega upravljanja, zlasti o kazalnikih, ki jih bo Evropska komisija uporabila pri odločanju o postopku zaradi makroekonomskih neravnovesij, na primer padca konkurenčnosti.

Obravnavali naj bi tudi problematiko visokih cen surovin in njihove nestanovitnosti ter se seznanili z delovanjem novih evropskih nadzornih organov za banke, zavarovanja in poklicne pokojnine ter vrednostne papirje, ki so začeli delovati januarja letos. Pomembna tema bodo tudi letošnji obremenitveni testi za banke, katerih rezultati bodo znani junija.

Brez pomoči se bo Portugalska zlomila