Nova uredba bo doprinesla k več kot polovico nižjim cenam in večji preglednosti ponudbe tujih operaterjev. Foto:
Nova uredba bo doprinesla k več kot polovico nižjim cenam in večji preglednosti ponudbe tujih operaterjev. Foto:
Evropski parlament
Poslanci so ukrep podprli z veliko večino glasov. Foto: EPA
Po prepričanju APEK-a bodo morali cene gostovanj kmalu znižati tudi v državah izven Evropske unije. Za Slovence bi bilo to še posebej dobrodošlo, saj večino gostovanj opravimo na Balkanu.
EP za nižje cene gostovanj

V razpravi pred glasovanjem so poudarili, da bodo nova pravila evropskim državljanom omogočila velike prihranke pri gostovanju v drugih državah članicah EU-ja. Hkrati so pozvali nemško predsedstvo Evropske unije, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da bo uredba v veljavi že to poletje. Nemško predsedstvo meni, da bi bila lahko uredba, če jo bo potrdil tudi svet EU (predvidoma 7. junija), v uradnem listu objavljena 29. junija.

Cene prvo leto po sprejetju največ 49 centov
Uredba bo, če bo sprejeta, veljala tri leta, cene uporabe mobilnikov v tujini pa se bodo nižale postopoma. Tako bodo cene v prvem letu za odhodne klice za minuto pogovora znašale največ 49 centov, drugo leto 46, tretje leto pa 43 centov. Postopoma se bodo znižale tudi cene dohodnih klicev; najprej bodo znašale 24, leto zatem 22, tretje leto pa 19 centov.

Poročevalec o novi uredbi Paul Ruebing iz Evropske ljudske stranke je že pred glasovanjem povedal, da se uporabnikom mobilnikov v tujini ne bo več dogajalo, da jih bodo doma po vrnitvi z dopusta "čakali računi za telefon, ki bi bili višji od tistih, ki so jih poravnali za hotelsko sobo".

Operaterji bodo morali stranke seznaniti z evropsko tarifo najpozneje mesec dni po uveljavitvi uredbe. Uporabniki bodo nato imeli dva meseca časa, da se odločijo, ali bodo ostali pri obstoječi pogodbi ali izbrali ponudbo z novimi, enotnimi evropskimi cenami. Če se uporabnik ne bo odzval na ponudbo, bo avtomatsko preusmerjen na evropsko tarifo.

APEK: Kmalu nižje cene tudi izven EU-ja
Po navedbah Agencije za pošto in elektronske komunikacije (APEK) bo uredba na daljši rok k nižjim cenam gostovanj prisilila tudi operaterje izven Evropske unije.

Ker bodo operaterji, ki bodo morali spoštovati uredbo Evropske unije, na daljši rok izvajali pogajalski pritisk na operaterje izven EU-ja, je upravičeno pričakovati postopno znižanje cen tudi za gostovanja zunaj EU-ja, so sporočili iz agencije.

Operaterji imajo zvezane roke
V Simobilu so pred kratkim za MMC povedali, da bodo nove cene zanje povzročile pomemben izpad prihodkov, pri čemer pa se denar večinoma ne bo preselil v žepe domačih uporabnikov, ampak bodo na njihov račun največ prihranili tujci iz EU-ja, ki gostujejo pri nas. Na pozive, da bi morali naši operaterji sami znižati cene gostovanja v državah, ki niso v EU-ju, pri Simobilu odgovarjajo, da je to nemogoče, saj visoke cene postavljajo tuji operaterji.

Pri družbi Mobitel so povedali, da za zdaj še ne morejo izračunati morebitnega zmanjšanja prihodkov in da z gostovanji ustvarijo le nekaj odstotkov celotnih prihodkov.

Na Hrvaškem vse po starem
Glede na to, da Slovenci največ gostovanj opravijo na Hrvaškem, ki ni članica EU-ja in za katero uredba ne bo veljala, prihranki ne bodo tako veliki. Predstavniki hrvaških operaterjev so namreč povedali, da vsaj za zdaj gostovanja ne bodo pocenili. Pri Vipnetu poudarjajo, da verjamejo v zakon trga, pri T-mobilu pa ob sprejetju evropske uredbe o znižanju cen celo menijo, da vsaka vsiljena regulacija kontraproduktivna.

Za uporabnike Mobitela cene odhodnih in dohodnih klicev pri posameznih operaterjih ostajajo enake kot prej: Vip 0,94 za odhodne, 0,35 za dohodne, T-mobile (Cronet) 0,97/0,35, Tele 2 0,88/0,35. Prav tako za uporabnike Simobila, ki bodo, vsaj dokler Hrvaška ne bo vstopila v EU, pri Vipu plačevali 0,80 za odhodne in 0,42 za dohodne, pri T-mobilu pa 1,25 in 0,42 evra.

EP za nižje cene gostovanj