Potočnik pravi, da ni na plačilnem sistemu švicarskega biotehnološkega giganta. Foto: EPA
Potočnik pravi, da ni na plačilnem sistemu švicarskega biotehnološkega giganta. Foto: EPA
Potočnik vodi Syngentin forum

Forum o prihodnosti kmetijstva je lobistični dogodek Syngente, največjega proizvajalca pesticidov in gensko spremenjenih organizmov, korporacije, ki hkrati toži komisijo zaradi delne prepovedi uporabe strupenih kemikalij, opozarjajo nevladne organizacije. Zanje je nedopustno, da ga vodi nekdanji komisar za okolje.

Nina Holland, iz nevladne organizacije Corporate Europe Observatory, opozarja, da že samo vodenje dogodka temu podeljuje legitimnost in kredibilnost. Po njenem mnenju je že to problematično, pravila pa bi morala biti strožja.

To, da delo opravlja brez plačila, po njihovem mnenju ne omili škode, ne nazadnje kot nekdanji komisar dobiva izdatno nadomestilo. V nekaterih medijih mu očitajo, da ga plačuje Syngenta, in sumijo, da ji je že kot komisar pomagal z notranjimi informacijami.
Potočnik: Stališč nisem spremenil
Potočnik na to odgovarja: "To je čista laž." Poudarja, da stališč glede gensko spremenjenih organizmov ni spremenil in da ostaja privržen trajnostnemu razvoju in krožnemu gospodarstvu. "Legitimirajo nas naše besede in sporočila, ne pa kdo financira to konferenco. Že minulih pet let sem se je udeleževal, preberite in poglejte, kakšna bodo sporočila, in potem sodite," je dejal.

Na forum je povabil tudi svetovne avtoritete s področja trajnostnega razvoja, nevladne organizacije in predstavnike ekoloških kmetov. Vodenje foruma je Potočniku odobrila tudi Evropska komisija. A tudi Komisija poudarja, da Potočnikove dejavnosti ne smejo vključevati lobiranja oziroma povezav s poslovnimi interesi Syngente.

Potočnik vodi Syngentin forum