EU je zaščitil recepturo in tradicionalni način priprave prekmurske gibanice. Foto: MMC RTV SLO
EU je zaščitil recepturo in tradicionalni način priprave prekmurske gibanice. Foto: MMC RTV SLO

Informacija o zaščiti slaščice iz Prekmurja je že objavljena v Uradnem listu EU-ja, kar pomeni, da sta receptura in tradicionalni način priprave prekmurske gibanice zaščitena na evropski ravni, geografsko pa proizvodnja ni omejena.

Registracija proizvoda pri evropski komisiji sicer pomeni, da je ime izdelka na območju povezave zaščiteno pred potvorbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki bi potrošnika lahko zavajale glede resničnega porekla proizvoda.

Naslednja bo na vrsti belokranjska pogača
Evropsko zaščito so pred prekmursko gibanico že pridobili idrijski žlikrofi in ekstra deviško olivno olje iz Slovenske Istre, ki je registrirano kot zaščitena označba porekla. V Uradnem listu EU-ja pa so že bile objavljene tudi vloge za zaščiteno geografsko označbo štajerskega in prekmurskega bučnega olja, kraškega pršuta in prleške tünke, ter za zaščito belokranjske pogače z oznako zajamčene tradicionalne posebnosti. Ministrstvo za kmetijstvo pričakuje, da bo vloga za belokranjsko pogačo kmalu ugodno rešena.

Kmetijski pridelki in živila se na ravni EU-ja označujejo in ščitijo na tri načine. Z označbo porekla so označeni tisti izdelki, ki so pridelani in predelani izključno na določenem geografskem območju, njihove lastnosti pa so posledica pridelave na tem področju.

Z geografsko označno se zaščitijo izdelki, ki so pridelani in predelani na določenem geografskem področju in imajo poseben sloves, kakovost in druge značilnosti, ki izvirajo iz tega geografskega območja.

Tretja pa je označba višje kakovosti, s katero so označeni izdelki in pridelki, ki so po svojih specifičnih lastnostih boljši od istovrstnih izdelkov.

Če ugovora ni, sledi registracija
Komisija nacionalne vloge preuči v enem letu in nato vlogo države objavi v Uradnem listu EU-ja. Če v šestih mesecih ugovora na vlogo ni, se proizvod registrira. V primeru ugovora, se morajo nasprotne strani dogovoriti o rešitvi v šestih mesecih. Če dogovora ni, o registraciji odloča Evropska komisija.