12. novembra bo neformalni vrh voditeljev 28 držav članic EU-ja glede rešitve begunske krize. Foto: Reuters
12. novembra bo neformalni vrh voditeljev 28 držav članic EU-ja glede rešitve begunske krize. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz Bruslja, je trojica voditeljev na telefonski konferenci govorila o vzpostavljanju kontaktnih točk - t. i. hotspotov za sprejem in popis beguncev v najbolj obremenjenih državah.

Te so namreč predpogoj za dogovorjeno premestitev 160.000 beguncev znotraj EU-ja. Po podatkih Evropske komisije so do zdaj preselili le 116 ljudi - večino iz Italije, medtem ko je prvih 30 iz Grčije prav danes pripotovalo v Luksemburg.

Kmalu po njihovem pogovoru se je ob 16. uri začela videokonferenca kontaktnih točk (hotspot) držav na balkanski begunski poti. Voditelji so se sicer pogovarjali tudi o vrhunskih srečanjih EU-ja ter EU-ja in Afrike, ki bo naslednji teden na Malti. Kot so še zatrdili, je bil pogovor "zelo konstruktiven", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Neformalni vrh EU-ja
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je medtem v torek zaradi begunske krize za 12. november sklical neformalni vrh voditeljev 28 držav članic EU-ja, ki bo potekal takoj po vrhu EU-Afrika v Valletti na Malti. Kot je opozoril v vabilu, so razmere zelo resne in države članice - te so sicer dale vrsto zavez, a jih le počasi izpolnjujejo - morajo hitreje ukrepati.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Prepočasen odziv EU-ja na t. i. begunsko krizo
Prepočasen odziv EU-ja na t. i. begunsko krizo