Thaci je Ashtonovi zagotovil, da bo Kosovo izpolnilo merila za članstvo v EU-ju. Foto: EPA
Thaci je Ashtonovi zagotovil, da bo Kosovo izpolnilo merila za članstvo v EU-ju. Foto: EPA

Visoka zunanja predstavnica EU-ja je v okviru turneje po Zahodnem Balkanu na Kosovo pripotovala iz Srbije. Pred tem se je mudila v BiH-u. Države, ki jih je obiskala, je pozvala, naj okrepijo regionalni dialog. "Moramo doseči to, kar bi imenovala pragmatično sodelovanje. Menim, da smo začeli dialog, kako to doseči," je dodala.

Thaci: Kosovo je pripravljeno sodelovati s Srbijo
Ashtonova, ki se je sešla tudi s posebnim predstavnikom EU-ja Petrom Feithom, vodjo Eulexa Yvesom de Kermabonom in vodjo urada za zveze Evropske komisije Renzom Davidijem, je kosovskega premierja Hashima Thacija pozvala, naj nadaljuje sodelovanje z Eulexom in pospeši gospodarski razvoj, s čimer bo zagotovil tudi tuja vlaganja. Thaci ji je zatrdil, da se bo Kosovo vključilo v regionalno sodelovanje in da je pripravljeno sodelovati s Srbijo v okviru procesa vključevanja v evroatlantske povezave. Ashtonovo je pozval, naj tudi Kosovo dobi vodnik za liberalizacijo vizumske politike.

"Srbija dela vse za aretacijo Mladića in Hadžića"
V Beogradu se je Ashtonova v četrtek zvečer sešla s srbskim premierjem Mirkom Cvetkovićem, nato pa še s predsednikom Borisom Tadićem in zunanjim ministrom Vukom Jeremićem. Tadić ji je zagotovil, da je cilj Srbije članstvo v EU-ju, in izrazil upanje, da bo Unija čim prej obravnavala srbsko prošnjo za članstvo. Poudaril je, da se Srbija trudi za aretacijo preostalih dveh haaških beguncev, Ratka Mladića in Gorana Hadžića.

Srbski predsednik je dejal, da si Srbija želi najboljših mogočih odnosov z državami v regiji in da podpira celovitost ter suverenost BiH-a. Ponovil je, da Srbija ne bo nikoli priznala neodvisnega Kosova.