Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je dejal, da je bilo ključno vprašanje kako pomagati evropski orientaciji Srbije. Foto: EPA
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je dejal, da je bilo ključno vprašanje kako pomagati evropski orientaciji Srbije. Foto: EPA

Kosovo je od danes de facto kandidat za članstvo v EU-ju.

Kosovski premier Hashim Thaci
Vuk Jeremić
Srbskemu zunanjemu ministru Jeremiću so evropski zunanji ministri prisluhnili prvič po osamosvojitvi Kosova. Foto: EPA
Srbski protestniki
Zaradi različnega pristopa do reševanja vprašanja Kosova je srbska vlada odstopila. Volitve so razpisane za 11. maj. Foto: MMC RTV SLO
Ozdaje srečanja na Brdu
Zasedanje ministrov na Brdu pri Kranju

Podlaga za razprave je bilo poročilo evropske komisije "Zahodni Balkan: Krepitev evropske perspektive", v katerem je predstavljen niz pobud, ki naj bi osvetlile evropsko prihodnost te regije in naredile obete za članstvo v evropski skupnosti "otipljive in vidne".

Napredek regije v interesu EU-ja
Slovensko predsedstvo EU-ja je po pogovorih v izjavi poudarilo, da je v skupnem interesu, da države regije čim hitreje nadaljujejo politčne in gospodarske reforme, priznajo in zaščitijo etnične manjšine ter napredujejo na svoji poti v EU.

Med ključnimi nalogami in ukrepi za dosego tega cilja je sodelovanje pri energiji, transportu in civilni zaščiti, posebno pozornost pa je treba posvetiti tudi spodbujanju stikov med ljudmi Zahodnega Balkana in EU-jem, posebej mladimi. Slovensko predsedstvo je opozorilo tudi na vizumsko politiko EU-ja, ki mora odgovoriti na trenutne skrbi članic unije pri ilegalnih migracijah, čezmejnem kriminalu, javnem redu, notranji varnosti, trgu dela in mednarodnih odnosih.

"Srečen sem. Mislim, da smo še enkrat pokazali, kako zavezana je EU Zahodnemu Balkanu," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana, komisar za širitev Olli Rehn je bil podobnega mnenja: "Danes je srečen dan za evropsko perspektivo Zahodnega Balkana."

Kosovo želi v EU
Na srečanje ministrov sta bila povabljena tudi srbski zunanji minister Vuk Jeremić in kosovski premier Hashim Thaci, ki je po pogovorih dejal, da je Kosovo pripravljeno začeti postopek integracije v evroatlantske povezave.

Kosovski premier, ki je bil s srečanjem zelo zadovoljen, je prepričan, da bo Kosovo kmalu član Nata in EU-ja in da je od danes dejanski kandidat za članstvo v teh dveh organizacijah.

Kaj lahko Srbija pričakuje od EU-ja?
Zunanjih ministri EU-ja so se še pred Thacijem sešli s srbskim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem, ki je predstavil srbske poglede. Na srečanju so ministri evropske povezave vodji srbske diplomacije razložili, kaj lahko Srbija pričakuje od EU-ja pred majskimi parlamentarnimi volitvami. Dimitrij Rupel, predsedujoči zunanjim ministrom, je po zajtrku z Jeremićem sporočil, da sta se pogovarjala o političnem sporazumu, ki ga EU ponuja Beogradu in o lajšanju režima vizumov za srbske državljane.

Srbija glede Kosova ostaja neomajna
"Pogovor je bil zelo prijateljski, konstruktiven. Gospod Jeremić se je seveda malce pritoževal, Evropejci so se malce pritoževali, a na koncu mislim, da smo povedali, kar smo hoteli povedati," je potek delovnega zajtrka povzel vodja slovenske diplomacije Rupel. Jeremić je ponovil, da Srbija glede ozemeljske celovitosti Srbije ne bo privolila v nobene kompromise, a da je kljub temu zavezana Evropi, čeprav med EU-jem in Beogradom obstajajo velika razhajanja v pogledih na prihodnost Kosova.

Beograd nadaljuje diplomatsko ofenzivo
Jeremić je poudaril, da se bo Srbija po diplomatski poti še naprej bojevala proti državam, ki so pripravljene priznati "nezakonito razglašeno neodvisnost Kosova", in izrazil prepričanje, da bo Beogradu na svojo stran uspelo pridobiti večino držav v ZN-u.

Na poti Srbije v EU je še posebno pomemben podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma, je dodal Jeremić, kdaj bo podpisan, pa je odvisno od EU-ja, saj ga je Beograd pripravljen podpisati "jutri".

Pred Thacijem na začetek kampanje v Beograd
Na srečanje so bili poleg kosovskega premierja Hashima Thacija povabljeni tudi predstavniki Hrvaške, BiH-a, Črne gore in Albanije. Srbskega zunanjega ministra na srečanju ni. Jeremić je srečanje ministrov EU-ja s kosovski premierjem komentiral z besedami, da mora to potekati v skladu z resolucijo 1244, se pravi, da mora biti delegacija iz Prištine mešana. Jeremić se je že vrnil v Beograd, kjer se bo udeležil začetka predvolilne kampanije svoje stranke.

T. V./ A. P.

Kosovo je od danes de facto kandidat za članstvo v EU-ju.

Kosovski premier Hashim Thaci
Ozdaje srečanja na Brdu
Zasedanje ministrov na Brdu pri Kranju