Tradicionalno evroskeptični Islandci bodo odločali o tem, ali bodo šli v EU. Foto: EPA
Tradicionalno evroskeptični Islandci bodo odločali o tem, ali bodo šli v EU. Foto: EPA

Parlamentarci so z 33 glasovi za in 28 proti izglasovali zakon o vključitvi države v EU in končali maratonsko razpravo, ki je trajala več dni. Glasovanja sta se vzdržala dva poslanca.

Islandska vlada bo zdaj konec meseca v Bruselj lahko poslala prijavo, za kar se je zaradi finančnega in gospodarskega zloma države močno zavzemala islandska premierka Johanna Sigurdardottir.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je odločitev althinga, islandskega parlamenta, označil kot "znak, da EU predstavlja upanje" in "vitalnosti evropskega projekta". Veselje ob odločitvi parlamenta je izrazil tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn in izpostavil nadaljnjo zavezanost širitvi EU-ja tudi na jugovzhodni del, ki vključuje nekdanje jugoslovanske republike.

Članstvo v EU-ju vladajoči socialni demokrati vidijo kot rešitev za krizo, ki je z veliko hitrostjo in obsegom šokirala okoli 320.000 Islandcev.

Če bodo članice EU-ja potrdile pristopno prijavo, bo v Islandiji sledil referendum o članstvu v EU-ju, ki naj bi potekal konec leta 2011 ali na začetku leta 2012. Upoštevaje krizo so sicer veliki evroskeptiki sprejeli idejo o vključitvi v "evropsko družino", a ostajajo zaščitniški do svoje suverenosti, skrbi pa jih tudi izguba nadzora nad ribolovom.

Želijo evro, ne pa tudi EU-ja
Islandski finančni minister Steingrimur Sigfusson, član evroskeptične Stranke zelenih, je prepričan, da obstaja velika verjetnost, da bodo Islandci na referendumu zavrnili članstvo v EU-ju. Če je mogoče verjeti Gallupovi anketi, 61,2 odstotka Islandcev namreč podpira začetek pristopnih pogajanj, ti pa se razdelijo približno na polovico, ko se vprašanje nanaša na članstvo v EU-ju. "Lahko bi rekli, da si Islandci želijo evro, ne pa tudi EU-ja," je mnenje Islandcev o tej temi povzel minister.