Na pogovorih v Rostovu se bo trojici Van Rompuy-Medvedjev-Barroso pridružil tudi španski premier Jose Luis Zapatero. Foto: EPA
Na pogovorih v Rostovu se bo trojici Van Rompuy-Medvedjev-Barroso pridružil tudi španski premier Jose Luis Zapatero. Foto: EPA
Vizumi
Rusiji je glede ukinitve vizumov dovolj stopicanja na mestu in zahteva jasne rešitve. Foto: EPA

Dvodnevno zasedanje v Rostovu na Donu se je začelo z neformalno večerjo, na katero je gostitelj, ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, povabil predsednika Evropske unije Hermana Van Rompuya in predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa.

Tako 27-terica kot Rusija sta utrujeni od iskanja izhodov iz globoke gospodarske krize, zato naj bi na tokratnem vrhu pustili ob strani geostrateška nasprotja in se raje pogovarjali v zmernem, mehkejšem tonu, da bi morda našli načine za ponovno oživitev njunih gospodarstev.

Glavna tema pogovorov bo tako olajšanje trgovinskih vezi in napredek pri reševanju trgovinskih sporov za nadaljnji razvoj partnerstva, kar bi Rusiji olajšalo dostop do evropske tehnologije za posodobitev njenega gospodarstva.

Rusija zahteva ukinitev vizumov za svoje državljane
Rusija si že dolgo želi tudi sprostitev oziroma odpravo vizumov svojih državljanov za vstop v Unijo, saj opozarja, da ima EU težave s priseljenci na svojih južnih, ne pa vzhodnih mejah. Od vrha zato pričakuje vsaj osnutek natančnega dogovora o ukinitvi vizumov. "Želimo se premakniti od filozofskih debat o ukinitvi vizumov k pogovorom o konkretnih pogojih," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško. Rusiji gre v nos tudi to, da je Bruselj že ukinil vizume za nekatere države stare celine, kot sta Bosna in Hercegovina in Albanija.

Unija naj bi Rusiji ponudila tudi denar za reformo pravosodja in okrepitev boja proti korupciji, v zameno pa bo skušala doseči preboj pri dveh že dolgo odprtih vprašanjih - glede ruskih dajatev na izvoz lesa in pristojbin za lete čez Sibirijo. Prav tako naj bi Kremelj pozvala k okrepitvi prizadevanj za pridružitev Svetovni trgovinski organizaciji (WTO).

V mislih ves čas gospodarske razmere
Nedvomno pa bo gospodarska kriza rdeča nit tokratnega vrha, saj tudi Rusija pozorno spremlja naporna usklajevanja EU-ja glede reševanja grške dolžniške krize in šibkega evra. "EU se je znašla na kritični točki svojega obstanka. Natačno spremljamo, kako rešuje finančno krizo, ki je prizadela več njenih držav," je pred srečanjem dejal Gruško.

Veliko besed bo namenjenih tudi energetski varnosti, saj je Rusija glavni dobavitelj zemeljskega plina. EU in Rusija sicer sodelujeta pri gradnji dveh plinovodov, Nabucco in Južni tok, da bi zagotovili, da Evropa zaradi prerekanja med Moskvo in Kijevom ne bi več zmrzovala. Rusija sicer Uniji dobavlja četrtino vsega plina, kar 80 odstotkov pa ga pride prek ukrajinskih cevi.

Spravljivejši, prijaznejši toni
Pretekla vrhunska srečanja med EU-jem in Rusijo so sicer zaznamovala prav trenja zaradi motene oskrbe z energijo, kritike o ruskem kršenju človekovih pravic pa tudi rusko-gruzijska vojna. Tokratni vrh je tudi prvi po uveljavitvi Lizbonske pogodbe, ki naj bi poenotila in okrepila vlogo Unije na svetovnem odru.

Kljub toplejšim pogledom med partnericama pa strokovnjaki menijo, da večjih dosežkov vrh v Rostovu ne bo prinesel. "Evropa se na domačih tleh spoprijema s hudimi težavami, ki jo trenutno skrbijo mnogo bolj kot njeni odnosi z Rusijo," je dejal Sergej Aleksašenko. Katinka Barysch, namestnica direktorja londonskega Centre for European Reform, pa je dejala: "Odnosi so videti bolje, 'čutijo' se bolje, 'dišijo' bolje. Da pa jim jih bo uspelo prenesti tudi v konkretne dosežke, bo treba še počakati."