BDP se je v drugem četrtletju okrepil v vseh članicah, za katere so podatki dostopni, z izjemo Francije, kjer je gospodarstvo stagniralo. Foto: BoBo
BDP se je v drugem četrtletju okrepil v vseh članicah, za katere so podatki dostopni, z izjemo Francije, kjer je gospodarstvo stagniralo. Foto: BoBo

Evrsko območje je imelo na letni ravni v drugem četrtletju 1,5-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,3 odstotne točke bolje od prve ocene, v EU-ju pa so jo izboljšali prav tako za 0,3 odstotne točke, na 1,9 odstotka.

BDP se je v drugem četrtletju okrepil v vseh članicah, za katere so podatki dostopni, z izjemo Francije, kjer je gospodarstvo stagniralo.

Latvija na čelu, Nizozemska na repu rasti
Najvišjo rast so imeli v primerjavi s prejšnjimi tremi meseci v Latviji (+1,2 odstotka), na Malti (+1,1 odstotka), Češkem, v Španiji in na Švedskem (vse z enoodstotno rastjo), sledile pa so Grčija in Poljska (obe z 0,9-odstotno rastjo), Slovaška (+0,8 odstotka), Estonija, Hrvaška, Litva, Slovenija in Velika Britanija (v vseh za 0,7 odstotka).

Najnižjo rast so imeli na Nizozemskem, v Avstriji in Romuniji - v vseh treh se je BDP okrepil za 0,1 odstotka.

Na letni ravni se je BDP najbolj okrepil na Malti (+4,8 odstotka), Češkem (+4,4 odstotka), v Romuniji (+3,7 odstotka), na Poljskem (+3,6 odstotka), v Španiji in na Slovaškem (v obeh za 3,1 odstotka). V Sloveniji je narasel za 2,5 odstotka.

V prvem četrtletju se je BDP tako v evrskem območju kot tudi EU-ja na ravni trimesečja okrepil za 0,5 odstotka, na letni ravni pa je bila rast 1,2- oziroma 1,7-odstotna.