Dogovor o varnem pristanu je bil sklenjen leta 2000. Foto: Reuters
Dogovor o varnem pristanu je bil sklenjen leta 2000. Foto: Reuters

Sodišče EU-a je razsodilo, da ZDA ne zagotavljajo ustrezne ravni varstva teh podatkov, kar utegne imeti daljnosežne posledice, a izmenjava podatkov čez Atlantik se bo očitno za zdaj nadaljevala. Dogovor o varnem pristanu (Safe harbour) iz leta 2000 naj bi zagotovil, da so na obeh straneh Atlantika spoštovali enake minimalne standarde varovanja osebnih podatkov.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da se je dogovor vse od leta 2000 izkazal za ključnega pri zaščiti osebnih podatkov in pri spodbujanju gospodarske rasti v ZDA in EU-ju. Zatrdil je, da je sodišče sprejelo odločitev na osnovi napačnega razumevanja zaščite zasebnih podatkov v ZDA. Ob tem je zagotovil, da bodo ZDA sodelovale z EU-jem pri nadgradnji dogovora o delitvi podatkov.

Tudi ameriška ministrica za trgovino Penny Pritzker je opozorila na gospodarske posledice sodne odločitve, ki naj bi povzročila veliko nezanesljivost za podjetja v ZDA in EU-ju ter potrošnike, pomeni pa tudi tveganje za cvetočo čezatlantsko digitalno ekonomijo.

Za zagovornike pravic potrošnikov oziroma varovanja zasebnosti pred vdori ameriških vladnih vohunov, pa je odločitev Sodišča EU-ja popolnoma pričakovana, glede na vse, kar je prišlo na dan glede delovanja Agencije za nacionalno varnost (NSA).

Aktivisti zadovoljni z odločitvijo
Danny O'Brien iz organizacije za zaščito pravic na internetu Electronic Frontier Fundation je sporočil, da bi morala ameriška vlada kaj takega pričakovati, saj so ji velika tehnološka podjetja, kot sta Facebook in Google, pojasnjevala, da brez reforme programa svetovnega nadzora NSA-ja tvegajo raztrganje interneta.

O'Brien pravi, da je zavedanje o tem, kaj dela NSA, pošteno zamajalo zaupanje v ameriška podjetja, ki sodelujejo z vlado, in ni čudno, da je Sodišče EU-ja odločilo, da ameriškim podjetjem ne gre avtomatično zaupati, da bodo ščitila zasebne podatke Evropejcev.

Pogajalci ZDA in EU-ja bodo od 19. do 23. oktobra v Miamiju nadaljevali 11. krog pogajanj o čezatlantskem sporazumu o trgovini in investicijah (TTIP) in vprašanje varovanja zasebnosti bo zanesljivo znova v ospredju.