Italijanski gospodarski minister je dejal, da je ocena prejšnje vlade, ki je predvidela zgolj 0,8-odstotni finančni primankljaj, nerealna. Foto: Reuters
Italijanski gospodarski minister je dejal, da je ocena prejšnje vlade, ki je predvidela zgolj 0,8-odstotni finančni primankljaj, nerealna. Foto: Reuters

Po zavrnitvi italijanskega proračunskega načrta za prihodnje leto, Rim je predlagal 2,4-odstotni primanjkljaj, je podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio v ponedeljek dejal, da je Italija pripravljena zmanjšati načrtovani proračunski primanjkljaj. Po neuradnih informacijah naj bi ga bili pripravljeni zmanjšati za 0,2 odstotne točke, na 2,2 odstotka. Dombrovskis je v intervjuju za La Stampo poudaril, da bi bila takšna sprememba nezadostna in da mora Rim narediti konkretnejši korak.

Evropska komisija je italijanski proračun zavrnila, ker ta določa, da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto predstavljal 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je prejšnja italijanska vlada predvidela trikrat manjši primanjkljaj (0,8 odstotka BDP). Po načrtu se bo dolg ustavil pri 130 odstotkov BDP-ja, kar je druga največja zadolženosti v EU, takoj za Grčijo.

Italijanski finančni minister Giovanni Tria je danes dejal, da si vlada prizadeva poiskati vmesno pot, da bi omejila javno porabo, hkrati pa podprla gospodarsko rast. V senatu je Tria dejal, da "vlada išče finančni prostor za izboljšanje ravnotežja med potrebo po podpori rasti in potrebo po vzdržnosti javne porabe". Reuters sicer poroča, da sta dva njegova vira poročala, da bi vlada lahko znižala načrtovani primanjkljaj na 2 odstotka BDP-ja. Tria je še dejal, da je bila ocena prejšnje vlade popolnoma nerealna in da je bilo v preteklosti zelo malo narejeno za podporo gospodarski rasti. Ob tem je še dodal, da se rast upočasnjuje hitreje od napovedi pred nekaj meseci.

Popoldne bodo o proračunu znova razpravljali ključni ministri vlade.