Romana Tomc je bila s 141 glasovi od 170 veljavnih izvoljena za podpredsednico skupine EPP-ja.  Foto: BoBo
Romana Tomc je bila s 141 glasovi od 170 veljavnih izvoljena za podpredsednico skupine EPP-ja. Foto: BoBo

Romana Tomc, ki je bila na evropskih volitvah v Sloveniji pred desetimi dnevi izvoljena za tretji zaporedni mandat evropske poslanke, je bila s 141 glasovi od 170 veljavnih izvoljena za podpredsednico skupine EPP-ja v desetem sklicu Evropskem parlamentu, ki se bo prvič sestal 16. julija. Več glasov je prejelo pet od skupno 11 kandidatov.

"Zelo sem vesela tega rezultata in zaupanja celotne poslanske skupine. Rezultat glasovanja je pokazal, da imamo izjemno podporo. To je tudi zato, ker sem v svojem govoru – pa tudi sicer kolegi poznajo moje delovanje – zelo jasno povedala, da želim, da EPP ostane na tisti strani, kjer so ji volivci namenili največ glasov, in da bom jasno konservativno krilo Evropske ljudske stranke," je Tomc povedala po glasovanju v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju.

Prvak SDS Janez Janša je kolegici čestital. "Veliko uspeha pri obračanju velike ladje v pravo smer," je zapisal na družbenem omrežju X.

Politično skupino v parlamentu, ki bo imela po novem 188 članov, bo medtem še naprej vodil nemški evroposlanec Manfred Weber, ki ga je podprlo 161 poslancev. Veljavnih je bilo 169 glasov.

EPP s precej prepričljivo zmago na nedavnih evropskih volitvah ostaja največja politična skupina v Evropskem parlamentu, kar jo postavlja tudi v najboljši položaj v pogajanjih z drugimi političnimi skupinami o vodilnih položajih v institucijah EU-ja, ki še potekajo.

EPP si prizadeva, da bi njihova članica Ursula von der Leyen še naprej vodila Evropsko komisijo.

Tomc je glede podpore Ursuli von der Leyen poudarila, da pogajanja o vodilnih položajih še potekajo. Kot je dejala, so v SDS-u že na marčnem kongresu, kjer nemške političarke niso podprli za vodilno kandidatko EPP-ja na evropskih volitvah, postavili jasne pogoje.

"Želimo, da se EPP premakne v desno smer, želimo povezovanje na desni in pri tem ostajamo zelo jasni," je povedala.

Izvolitev poslanske kolegice za podpredsednico skupine je pozdravil novoizvoljeni evroposlanec NSi-ja Matej Tonin. "To pomeni, da je EPP pripoznal dober rezultat celotne slovenske delegacije. Mislim, da je pet glasov v EPP-ju od devetih zelo dober rezultat, zlasti v primerjavi z nekaterimi drugimi delegacijami," je povedal Tonin, ki je napovedal podporo Ursuli von der Leyen, pri čemer pa si želi, da bi pri nadaljnjem delu Evropske komisije upoštevala izide volitev.

Politična skupina EPP sicer zaključuje ustanovno sejo, na kateri bodo glasovali še o kandidaturi Roberte Metsole za nov mandat na čelu Evropskega parlamenta. Romana Tomc in Tonin sta napovedala, da jo bosta podprla.

Romana Tomc postala podpredsednica EPP-ja