Romunski predsednik Traian Basescu je že dalj časa v sporu s premierjem Calinom Popescujem Tariceanujem. Foto: Reuters
Romunski predsednik Traian Basescu je že dalj časa v sporu s premierjem Calinom Popescujem Tariceanujem. Foto: Reuters

Volitve 35 evropskih poslancev bi morale potekati že spomladi, vendar so jih preložili zaradi notranjepolitičnih sporov. Javnomnenjske ankete so pred volitvami najbolje kazale opozicijski Demokratski stranki predsednika Traiana Basescuja, ki je volivce prepričal z obljubami o odločnem boju proti korupciji, ki ostaja eden največjih problemov v državi.

Majhno zanimanje za volitve
Zanimanje za evropske volitve je med Romuni zelo majhno in še pred mesecem dni je le petina prebivalcev vedela za datum volitev. Volitev naj bi se udeležilo 50 odstotkov volilnih upravičencev, najbolj pesimistične napovedi pa kažejo le na 30-odstotno udeležbo. Evropske volitve bodo tudi preizkus priljubljenosti strank pred parlamentarnimi volitvami, ki so predvidene za prihodnje leto.

Bruselj zagrozil z zaprtjem finančne pipe
Romuni tudi po vstopu v EU ostajajo razočarani nad razmerami v državi, ki je po podatkih Transparency International izmed vseh članic EU-ja najbolj podvržena korupciji. Za še večjo zamorjenost je poskrbel tudi Bruselj z grožnjo, da bo ustavil denarno pomoč zaradi slabe kmetijske politike in nepravilnosti v sodnem sistemu.

G. V.