Sanader je Slovenijo znova pozval k odpravi zadržkov do pogajanj. Foto: EPA
Sanader je Slovenijo znova pozval k odpravi zadržkov do pogajanj. Foto: EPA

Po besedah Iva Sanaderja bo le z odpravo blokade pogajanj mogoče nadaljevati pogovore, če Slovenija ne bo sprejela zadnjega predloga Bruslja za reševanje mejnega spora med državama.

Na Sanaderjev poziv se je že odzval slovenski premier Borut Pahor in pozval Hrvaško, naj umakne prejudice v pristopnih dokumentih in Slovenija bo umaknila blokado.

Na seji hrvaške vlade je Sanader dejal, da je Hrvaška sprejela predlog Bruslja, ki je bil po premierjevih besedah predložen po načelu "vzemi ali pusti".

"Ne vemo, kakšen je odgovor Slovenije. Slišali smo, da imajo določene amandmaje na uradni predlog Evropske komisije in Evropske unije. Če ne bodo sprejeli predloga in če se bodo želeli še naprej pogovarjati, predlagamo, da takoj umaknejo blokado pogajanj, pa bomo lahko nadaljevali pogovore," je pojasnil Sanader.

"Hrvaška se ne bo pustila izsiljevati"
Ob tem je Sanader pojasnil, da gre za predlog EU-ja in ne evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, "kot to predstavljajo hrvaški mediji". Hrvaški premier je znova poudaril, da se Hrvaška ne bo pustila izsiljevati: "Načelo izsiljevanja ni načelo EU-ja, niti del načela dobrih odnosov, posebej s sosednjimi državami."

Ministre je Sanader obvestil, da ga je predsednik češkega senata Premysl Sobotka pred sejo vlade seznanil, da bo medvladna konferenca EU-ja o Hrvaški 26. junija, ko naj bi Hrvaška odprla in zaprla nekatera pogajalska poglavja.

G. V.