Hrvaški premier ni hotel izdati, ali bo Hrvaška sprejela Rehnov predlog ali ne. Foto: EPA
Hrvaški premier ni hotel izdati, ali bo Hrvaška sprejela Rehnov predlog ali ne. Foto: EPA
Evropska in hrvaška zastava
Hrvaška se je odločila, da ne bo sprejela predloga Ollija Rehna. Foto: EPA
Samuel Žbogar
Slovenski zunanji minister je na zasedanju konec tedna na Češkem povedal, da predlog Ollija Rehna podpirajo vse članice Unije. Foto: EPA

Slovenski zunanji minister je pred sejo DZ-ja razkril, da bodo evropskemu komisarju za širitev do konca dneva poslane pripombe na njegov predlog o reševanju slovensko-hrvaškega obmejnega spora. O podrobnosti slovenskih pripomb in predloga ni želel govoriti.

Sanader, ki je po srečanju državnega odbora za Nato dejal, da bo Hrvaška še malo preučila zadnji predlog komisarja za širitev Ollija Rehna, a da Zagreb vztraja pri svojih stališčih. Želijo ločitev pogovorov z EU-jem od vprašanja meje in reševanje te na Meddržavnem sodišču v Haagu.

Sanaderja je na sestanku spremljal tudi predsednik Stipe Mesić, a nihče od njiju ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bo Hrvaška sprejela Rehnov predlog ali ne. Sanader je ponovil, da ima Hrvaška široko podporo mednarodne skupnosti pri svojem stališču, da se obmejnega vprašanja ne sme mešati s pristopnimi pogajanji, in da od EU-ja zahteva, da ima enak odnos do Hrvaške, kot ga je imel do Slovenije, ko je ta vstopila v Unijo leta 2004.

Na vprašanje, ali bi zelena luč Rehnovemu predlogu pomenila, da bi Hrvaška lahko pristopna pogajanja končala do konca leta, Sanader ni hotel odgovoriti. "Hrvaška bo vstopila v EU, a ne tako, da se bo zato odpovedala svojemu ozemlju," je povedal hrvaški premier, ki mu je prikimal tudi Mesić, in dodal, da se bo Hrvaška v vsakem primeru sklicevala na mednarodno pravo.

Jutarnji list: Hrvaška bo zavrnila Rehnov predlog
Zjutraj je hrvaški Jutarnji list poročal, da naj bi v Zagrebu Rehnov predlog zavrnili. Zapisali so, da naj bi Zagreb še vedno preučeval podrobnosti najnovejšega predloga, ki ga je evropski komisar za širitev Olli Rehn predstavil prejšnji teden in za katerega je dobil podporo držav članic Evropske unije, a da naj bi ga vlada premierja Iva Sanaderja skoraj zagotovo zavrnila.

Kot je za Jutarnji list povedal neimenovan hrvaški diplomat, naj bi šlo za predlog, ki gre na roko Sloveniji, saj pušča odprta vrata za uresničitev skoraj vseh vprašanj, zaradi katerih se je podala v diplomatski spor s Hrvaško. Jutarnji list poroča, da naj bi sporazum sicer temeljil na mednarodnem pravu, kar zahteva Hrvaška, a da naj bi vključeval tudi načelo pravičnosti. To pa je po mnenju Zagreba preveliko popuščanje Ljubljani, kar naj bi vodilo v odločitev, da Rehnovega predloga ne bodo podprli.

"Članice EU-ja zgrožene nad ravnanjem Slovenije"
"Članice EU-ja se zgražajo nad vedenjem Ljubljane in podpirajo predlog Hrvaške, da naj bi mejni spor reševali pred mednarodnim sodiščem. Tudi zunanji ministri Italije, Velike Britanije, Češke, Avstrije in Švedske so obsodili slovensko blokado hrvaških pristopnih pogajanj, a se za zdaj še nihče noče zoperstaviti Sloveniji. Zagotovo pa se bodo, ko bodo izčrpali možnost vseh nadaljnjih pogovorov, vse članice EU-ja postavile na hrvaško stran, zato Zagreb ne vidi nobenega smisla v tem, da bi spremenil svoja stališča," je za Jutarnji list povedal neimenovan hrvaški diplomat.

Na vprašanje, zakaj so članice Unije v soboto podprle ta zadnji Rehnov predlog, pa je diplomat odgovoril: "Zakaj članice ne bi podprle še enega poskusa reševanja spora s pogajanji? A ko ne bo več drugih možnosti, bodo članice še enkrat preučile razmere, in takrat se bodo postavile na hrvaško, ne na slovensko stran."

Rehn pričakuje odgovor obeh držav
Komisar za širitev Olli Rehn danes pričakuje odgovor obeh držav, v sredo pa naj bi se v Bruslju srečal z zunanjima ministroma Slovenije in Hrvaške, Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem, ki naj bi mu poročala o sprejemljivosti predloga. Vsebina predloga ostaja skrivnost, Rehn je o njem povedal le, da gre za zelo natančno izdelan predlog, ki je plod dela številnih pravnih strokovnjakov. V javnost so pricurljale informacije, da naj bi šlo za kombinacijo med mednarodnim pravom in načelom pravičnosti.

Rehnov predlog so na sobotnem zasedanju zunanjih ministrov podprle vse države članice Unije, v reševanje spora pa naj bi se poleg komisarja Rehna vključila še predsedujoča trojka EU-ja, torej prejšnje francosko, zdajšnje češko in prihodnje švedsko predsedstvo Uniji.

B. T.