Sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Boštjan Šefic poudarja, da je prioriteta EU-ja zavarovanje zunanjih mej. Foto: Reuters
Sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Boštjan Šefic poudarja, da je prioriteta EU-ja zavarovanje zunanjih mej. Foto: Reuters

Skoraj 1.000 ujetih prebežnikov mesečno na naši meji je odločno preveč in hkrati dokaz, da Hrvaška kljub trudu ne opravlja svojega dela tako, kot bi ga morala. Zato bo, po besedah državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica, ob nadaljevanju takega trenda naša država v kratkem prisiljena sprejeti določene ukrepe, "ki ne bodo lahki niti za Slovenijo niti sicer, vendar bi bili v tem primeru nujni", napoveduje Šefic.

Prevelika prepustnost meje pa hkrati pomeni tudi neuspeh države članice, ki bi celo rada vstopila v schengen, pa tudi mejne policije Frontex, ki bi morala skrbeti za varnost evropskih meja. Nemški in avstrijski predlogi gredo zdaj v smeri, da bi se Frontex postavil kar na slovensko-hrvaško mejo, a stališče Slovenije je jasno, pravi Šefic: "Frontex mora zavarovati zunanje meje EU-ja, seveda pa če bi zunanja meja EU-ja padla in bi se morali postaviti tesno na naši meji, bi, če ne bi imeli zadostnih lastnih resursov, zahtevali tudi aktivnosti Frontexa."

Za pomoč pa bi, tako kot smo leta 2015, zaprosili tudi policije sosednjih držav. A kot še pravi Šefic, prioriteta mora ostati zavarovanje zunanje evropske meje, saj moramo imeti nadzor nad tem, kdo, kako in s kakšnim namenom prihaja v Evropsko unijo. Če nam to ne bo uspelo, pa sledijo drastični ukrepi. Nekateri morda že v prihodnjem mesecu.