Pahor in Kosorjeva sta 4. novembra v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum. Foto: Reuters
Pahor in Kosorjeva sta 4. novembra v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum. Foto: Reuters

"Strani nas o izjavi skupaj nista obvestili," je povedala veleposlanica in poudarila, da je bila Švedska v Stockholmu 4. novembra priča le podpisu arbitražnega sporazuma. "Vemo, da je Hrvaška dejala, da bo podala enostransko izjavo in da so bili zainteresirani tudi za to, da bi bila Švedska neke vrsta priča tej izjavi, a smo takrat to zavrnili in nismo bili nikoli skupno obveščeni o kaki izjavi," je povedala švedska veleposlanica in ob tem poudarila še, da hrvaška enostranska izjava ni bila del podpisanega sporazuma.

Ultvedtova je pojasnila, da je "v procesu dogovarjanja o sporazumu Hrvaška včasih dajala informacije švedskemu predsedstvu, da bi bilo to seznanjeno s potekom stvari, ločeno pa je švedskemu predsedstvu informacije dajala tudi Slovenija. Kljub temu švedska vlada nikoli ni bila del skupne informacije ali izjave".

Hrvaška podala enostransko izjavo
Zakon o ratifikaciji sporazuma, ki ga je lani sprejel hrvaški sabor, vsebuje hrvaško enostransko izjavo, ki pravi, da nič v arbitražnem sporazumu ne pomeni pristanka na slovensko zahtevo po teritorialnem stiku z odprtim morjem. V izjavi je Zagreb zapisal, da sta slovenska in hrvaška stran o izjavi skupno obvestili takratno švedsko predsedstvo EU in ZDA 27. oktobra lani, torej še pred podpisom sporazuma 4. novembra v Stockholmu.