Dijsselbloem je povedal, da je bila razprava članic evroskupine zelo neposredna, a tudi zelo spoštljiva. Foto: EPA
Dijsselbloem je povedal, da je bila razprava članic evroskupine zelo neposredna, a tudi zelo spoštljiva. Foto: EPA
Slovenija mora dosledno izvajati proračun

Evroskupina je tako ponovila poziv Evropske komisije iz prejšnjega tedna. Enak poziv sta dobili Francija in Nizozemska, ki sta ob Sloveniji v skupini držav, katerih proračuni so skladni s pravili, a brez prostora za odstopanja.

Na vse članice območja skupne evropske valute je sicer evroskupina naslovila ostro opozorilo, naj odločneje izvajajo strukturne reforme. Reforme so za rast in delovna mesta enako pomembne kot fiskalna konsolidacija, je poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

Po Rehnovih besedah je to začetek nove dobe bolj transparentne proračunske politike in tokrat je bilo v načrtih članic zaznati precej manj pretirano optimističnih napovedi kot v preteklosti.

Največ časa je evroskupina namenila najslabše ocenjenim članicam - Španiji, Italiji, Malti, Finski in Luksemburgu, za katere Evropska komisija ugotavlja, da obstaja tveganje kršenja pakta stabilnosti in rasti. Peterico so tudi pozvali k dodatnemu ukrepanju.

Vse članice so dobile tudi poziv, naj se bolj osredotočijo na kakovost in sestavo proračunov, tako da bodo ti čim prijaznejši do rasti. To pomeni, da se mora delež investicij v javnih izdatkih v prihodnjih letih povečati, je poudaril vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Evroskupina sicer pozdravlja to, da ni resnih kršitev pakta o stabilnosti in rasti, tako da nobene članice ni bilo treba pozvati k reviziji proračunskega načrta.

Med boljšimi državami
Slovenija je, sodeč po bruseljskem "proračunskem zemljevidu", med boljšimi državami. V najboljši skupini držav sta Estonija in Nemčija, na drugem mestu so Slovenija, Francija in Nizozemska, na tretjem Belgija, Avstrija in Slovaška, na četrtem mestu pa Španija, Italija, Luksemburg, Malta in Finska.

"Kar se Slovenije tiče, je pomembno, da je Evropska komisija ocenila, da je naš proračun za leto 2014 popolnoma skladen s pričakovanji, in povedali bomo, da je tak že bil sprejet in potrjen v državnem zboru," je pojasnil državni sekretar na ministrstvu na finance Mitja Mavko pred prihodom na srečanje.

Slovenija mora dosledno izvajati proračun