Reševalci iščejo preživele pod ruševinami. Foto: Reuters
Reševalci iščejo preživele pod ruševinami. Foto: Reuters

Kot je pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, so reševalci iz Nizozemske in Romunije že na poti na opustošeno območje, kjer je tresenje tal ponoči zahtevalo na stotine življenj. Da bodo njihovi reševalci še danes prispeli na cilj, je potrdil nizozemski premier Mark Rutte. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je zatrdil, da je EU "pripravljen pomagati".

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je sporočil, da zavezniki Nata "mobilizirajo pomoč" po potresu. "Polna solidarnost z našo zaveznico Turčijo po tem grozljivem potresu," je dodal.

Iz sveta sicer v Turčijo in Sirijo prihajajo številni izrazi sožalja in obljube pomoči. Hitro pomoč prizadetim sta med drugim že napovedala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in španski premier Pedro Sánchez.

Kljub napetim meddržavnim odnosom je Ankari pomoč oziroma napotitev svojih reševalnih ekip na prizadeto območje zagotovila tudi grška vlada. "Grčija bo nemudoma pomagala," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA zatrdil grški premier Kiriakos Micotakis.

Grški reševalci so zelo izkušeni, saj so potresi v Grčiji pogosti, podobno kot v Turčiji. Grčija je Turčiji med drugim izdatno pomagala po katastrofalnem potresu leta 1999, tej t. i. potresni diplomaciji pa je sledilo obdobje otoplitve odnosov med državama.

Vlada v Rimu je sporočila, da je svojo pomoč ponudila italijanska civilna zaščita ter da premierka Giorgia Meloni spremlja dogajanje in izraža sožalje vsem prizadetim. V Italiji so po potresu ponoči sicer izdali opozorilo zaradi nevarnosti cunamija in ljudi pozvali, naj se umaknejo z obale, ponekod so celo preventivno ustavili železniške povezave, a so alarm pozneje že preklicali.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prav tako zagotovil vso potrebno pomoč, rusko ministrstvo za izredne razmere pa je pripravljeno na pomoč poslati dve letali, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponudil pomoč svoje države Turčiji.

Izrael je obljubil predvsem humanitarno pomoč, med drugim pri nujni obnovi hiš, in na območje pošilja svojo delegacijo. Pomoč so med drugim ponudili tudi Katar, Iran in Kitajska.

Sorodna novica Po potresu v Turčiji in Siriji že več kot 3000 mrtvih; uničenje veliko tudi zaradi mirne prelomnice

Na pomoč tudi Slovenija

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je sporočilo, da je Slovenija pripravljena pomagati Turčiji. Kot so zapisali, sočustvujejo s prebivalstvom Turčije in Sirije, izrekajo sožalje družinam žrtev in ranjenim želijo hitro okrevanje.

Slovenija bo v prvi fazi pomoči Turčiji ponudila strokovnjake EU-ja za oceno stanja in koordinacijo. Če se bodo tako dogovorili na koordinacijskem sestanku z Evropsko komisijo, je pripravljena ponuditi tudi posameznike oz. enote za reševanje v ruševinah, so za STA sporočili z ministrstva za obrambo.

Kot navajajo, je Turčija za pomoč po potresu zaprosila prek mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite. Trenutno potrebujejo enote za iskanje in reševanje v ruševinah ter strokovnjake EU-ja za oceno stanja in koordinacijo.

To namerava Turčiji v skladu z njenim zaprosilom v prvi fazi pomoči ponuditi tudi Slovenija, v nadaljevanju pa bi lahko ponudila tudi posameznike oz. enote za reševanje v ruševinah, če se bodo tako dogovorili na koordinacijskem sestanku, ki pravkar poteka z Evropsko komisijo. "V ta namen na Upravi RS za zaščito in reševanje že vodimo postopke za napotitev teh enot v primeru potrebe," so pojasnili na obrambnem ministrstvu.

Reševalci bijejo bitko s časom. Foto: Reuters
Reševalci bijejo bitko s časom. Foto: Reuters

Vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin je danes v izjavi za medije pojasnil, da je Slovenija za pomoč Turčiji ponudila tri omenjene strokovnjake. Vsi so pripadniki civilne zaščite. Dva sta iz URSZR-ja, eden pa je strokovnjak za prvo pomoč. Ali bodo vsi trije odšli v Turčijo, bo odvisno od EU-ja, ki bo po njegovih besedah odločitev sprejel še danes. Imajo pa vse pripravljeno za njihovo pot, tako da bi v primeru potrditve lahko v Turčijo odšli že v torek, je dodal.

Vlada je nato danes na dopisni seji odločila, da Slovenija napoti tri strokovnjake v enoto EU-ja za oceno stanja in koordinacijo, in sicer strokovnjaka za logistiko, za pomoč pri zbiranju podatkov in za operativno koordinacijo. Napotitev je predvidena za obdobje od 14 do 21 dni z možnostjo podaljšanja in rotacije strokovnjakov, so sporočili iz vlade.

Rdeči križ in Karitas zbirata pomoč

Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas sta začela zbirati sredstva za pomoč prizadetim v potresu. Sredstva je mogoče nakazati na njuna transakcijska računa, pomagati je mogoče tudi s sporočili sms.

Pri Rdečem križu Slovenije pomoč zbirajo prek regionalne pobude jugovzhodne Evrope in Balkana, v okviru katere si države medsebojno pomagajo pri odzivanju, pomoči in okrevanju v primeru izrednih dogodkov.

Vsi, ki želijo pomagati, lahko svoj prispevek nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije (Mirje 19, 1000 Ljubljana), številka SI56 0310 0111 1122 296 (namen: potres Turčija in Sirija, sklic: SI00-96891).

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko pomagajo tudi s sporočilom SMS, ki ga pošljejo na številko 1919. Z besedo SKUPAJ prispevajo en evro, z besedo SKUPAJ5 pa pet evrov.

Vsi, ki želijo pomagati prek Slovenske karitas, lahko denar nakažejo na njen poseben račun (Slovenske karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761 (namen: potres Turčija-Sirija, sklic: SI00 626).

Tudi prek Slovenske karitas je mogoče pomagati s sporočili SMS. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim darujete pet, z drugim pa 10 evrov.

Kot so zapisali pri Slovenski karitas, bodo vsa zbrana sredstva posredovana Karitas v Turčiji in Siriji. Sodelavci obeh Karitas se na terenu že pripravljajo na odziv in prosijo za solidarnost. "Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za že tako zelo ranljive prebivalce, še posebej v Siriji, ki nosi posledice vojne," so zapisali. Dodali so še, da bo pomoč namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in za psihosocialno pomoč, pozneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najranljivejših družin.

Slovenija bo pomagala Turčiji
V Turčijo in Sirijo tudi s slovenskimi reševalnimi psi?
Bi nas lahko v Sloveniji prizadel tako močan potres kot v Turčiji in kakšne bi bile posledice?