Sedeži evropskih agencij prinašajo vpliv, nove zaposlitve in turistično promocijo države. Foto: EPA
Sedeži evropskih agencij prinašajo vpliv, nove zaposlitve in turistično promocijo države. Foto: EPA
Evropska zastava
Kandidatura Slovenije sicer od začetka velja za strokovno najboljšo, a takšne odločitve so običajno politična trgovina.

Odziv na tehnični ravni je seveda zelo dober, ker nam vsi priznavajo, da imamo potrebno znanje in pogoje za to, da Slovenija postane sedež te agencije, s čimer bi Slovenija prvič v svoji zgodovini tudi dobila sedež neke evropske agencije.

Matej Lahovnik

O sedežu Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer), ki bo središče razprav o boju proti podnebnim spremembam in varni oskrbi z energijo, so na večerji v Bruslju odločali ministri EU-ja, pristojni za energijo, med njimi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Ljubljana je v drugem krogu prejela 15 glasov, Bratislava pa 11.

Lahovnik: To je zgodovinski dan
Premier Borut Pahor je pridobitev sedeža Acerja označil za ogromen dosežek, na katerega smo lahko ponosni. Pojasnil je, da je odločitev sad velikih prizadevanj slovenske vlade, da bo sedež Acerja v Sloveniji. Minister Lahovnik pa je dejal, da je to zgodovinski dan za Slovenijo, saj smo prvič postali sedež ene od evropskih agencij, in to ne katere koli, ampak zelo pomembne agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev. Zatrdil je še, da bo Slovenija storila vse, kar je v njeni moči, da bo zagotovila dobro in stabilno okolje za delovanje agencije ter toplo dobrodošllco za osebje agencije, ki bo delovalo v Ljubljani.

Evropski komisar za energijo Andris Piebalgs je dejal, da je Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev na področju energije nekaj takšnega, kot je na finančnem področju Evropska centralna banka. Dodal je, da je Ljubljana poleg Bruslja, Strasbourga, Frankfurta in Luksemburga ena izmed petih evropskih prestolnic s sedeži ključnih evropskih organizacij. Acer je po besedah Piebalgsa popolnoma nova vrsta agencije, ki bo sprejemala zavezujoče odločitve. Delovati naj bi začela marca prihodnje leto. Ljubljani sta čestitala tudi švedska ministrica za energijo Maud Olofsson in slovaški minister za gospodarstvo Lubomir Jahnatek.

Tesen boj med Slovenijo in Slovaško
Najmanj možnosti v prvem krogu je po neuradnih informacijah imela Bukarešta, v drugem krogu pa se je napovedoval tesen boj med Ljubljano in Bratislavo. Minister Lahovnik je maja, pred prvim glasovanjem, dejal, da bi pozitivna odločitev za Slovenijo imela poseben pomen, saj nas v prihodnosti čakajo pomembni projekti ravno na področju gospodarstva. Acer je ključ do učinkovitega notranjega energetskega trga. EU je prav med predsedovanjem Slovenije dosegel pomemben dogovor za liberalizacijo energetskega trga; Acer bi skrbel za njegovo učinkovito delovanje.

Za začetek bi agencija zaposlila 50 kadrov
Agencija bo za začetek zaposlila 50 visokokvalificiranih kadrov, hkrati pa bo zaradi narave dela v Slovenijo prihajalo tudi veliko predstavnikov nacionalnih regulativnih organov drugih držav članic. Sedež tako pomeni veliko turistično promocijo Slovenije.

Prvo glasovanje o sedežu Acerja je bilo junija, ko je Slovenija po večmesečnem lobiranju dobila največ, deset glasov, Slovaška osem, Romunija pa sedem. Tedanja in zdajšnja predsedujoča EU-ja, Češka in Švedska, nista glasovali.

Ker države niso imele mandata za izstop iz tekme, so se ministri tedaj strinjali, da odločitev sprejmejo julija. Vendar pa ponovnega glasovanja o sedežu Acerja nato julija ni bilo. Romunija namreč še vedno ni bila pripravljena izstopiti iz bitke; neuradno zato, ker je čakala na svoje novembrske predsedniške volitve. So se pa takrat ministri dogovorili, da bo odločitev sprejeta najpozneje decembra z glasovanjem po načelu izločanja do zmagovalca.

Stare članice: Španija ima kar pet agencij, Francija tri, po dve Portugalska, Italija, Grčija, VB, Luksemburg in Nizozemska. Šest jih ima Belgija, vendar je pet izmed teh za določeno obdobje.

Večina agencij v starih članicah EU-ja
Nobena izmed kandidatk za sedež Acerja sicer še nima nobenega sedeža od približno 35 evropskih agencij, ki so večinoma porazdeljene med stare članice EU-ja, pridobile pa so si jih tudi že tri novinke: Poljska, Litva in Madžarska. V Varšavi je sedež Frontexa, Evropske agencije za upravljanje in operativno sodelovanje na zunanjih mejah držav članic. V Litvi je sedež Evropskega inštituta za enakost med spoloma - zanj je kandidirala tudi Slovenija, a se mu je odpovedala. V Budimpešti pa je sedež Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo, kar je bilo dogovorjeno med slovenskim predsedovanjem EU-ja.

Slovenija kandidira tudi za sedež sistema Galileo
Slovenija se poteguje tudi za sedež sistema evropske satelitske radionavigacije Galileo, vendar naj bi bilo odločanje o tem sedežu zamrznjeno do leta 2013. Po nekaterih navedbah naj bi nekatere države od Slovenije v zameno za podporo pri Acerju pričakovale odstop od kandidature za sedež Galilea. Slovenija sicer za zdaj vztraja pri obeh kandidaturah.

Odziv na tehnični ravni je seveda zelo dober, ker nam vsi priznavajo, da imamo potrebno znanje in pogoje za to, da Slovenija postane sedež te agencije, s čimer bi Slovenija prvič v svoji zgodovini tudi dobila sedež neke evropske agencije.

Matej Lahovnik