Potrditev vrha je eden zadnjih korakov pred dokončnim sprejetjem evra kot državne valute. Foto: RTV SLO
Potrditev vrha je eden zadnjih korakov pred dokončnim sprejetjem evra kot državne valute. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Janša je pred odhodom v Bruselj pojasnil, da Slovenija nasprotuje predlogu, da bi bila zasedanja Evropskega sveta javna. Foto: RTV SLO

Najprej je poročilo o vstopu Slovenije na evroobmočje v potrditev dobil Evropski parlament. Odločitev vrha za širitev območja evropovezave je eden zadnjih nujnih korakov na poti do trenutno 12-članske gospodarsko-denarne unije. Sloveniji se odpirajo vrata kot prvi novinki.

Za je glasovalo 490 poslancev, 13 jih je bilo proti, vzdržanih pa je bilo 63 poslancev. Naslednji korak je politična zelena luč, ki jo bo Sloveniji vrh prižgal predvidoma v petek. Pravno podlago za vstop v evroobmočje januarja 2007 bodo sprejeli finančni ministri na zasedanju 11. julija.

Svet EU-ja, ki bo zasedal v enaki sestavi kot Svet Evrope, se bo v okviru obravnave širitve evroobmočja seznanil s konvergenčnimi poročili Evropske komisije in Evropske centralne banke za prevzem evra v Sloveniji.

Slovenija proti javnosti zasedanj Evropskega sveta
Ker naj bi bile evropske institucije precej oddaljene od svojih državljanov, bodo na zasedanju govorili tudi o približevanju Evropske unije državljanom. Predlagan je bil ukrep, da bi bila zasedanja Evropskega sveta, na katerih bi se obravnavalo akte z zakonodajno močjo, odprta za javnost.

Slovenija, kot je pojasnil premier Janša, predlogu nasprotuje. Dodaja, da se je v času, od kar je Slovenija članica EU-ja, izkazalo, da bi se ob uvedbi tega predloga velike članice EU-ja o podpori obravnavanih predlogov dogovarjale zunaj zasedanj. To bi onemogočilo soočenje mnenj, odločitve pa bi bile vnaprej določene.

Schengen do aprila
Za Slovenijo bo pomembna še potrditev uvedbe schengenskega informacijskega sistema aprila 2007. Premier Janez Janša upa, da datuma ne bomo prestavljali zaradi morebitnih sistemskih zapletov.

Najbolj vroči temi vrha EU-ja bosta sicer ustava in širitev.