Trije izmed slovenskih evroposlancev: Lojze Peterle, Tanja Fajon, Igor Šoltes. Foto: BoBo
Trije izmed slovenskih evroposlancev: Lojze Peterle, Tanja Fajon, Igor Šoltes. Foto: BoBo
Zver
Zver meni, da očitki o sporazumu večinoma temeljijo na populizmu. Foto: BoBo
Bogovič
Ceta vsebuje potrebne varovalke proti zlorabam, ocenjuje Bogovič. Foto: BoBo

Odločitev Valoncev, da ne dajo soglasja zvezni vladi za podpis trgovinskega sporazuma med EU-jem in Kanado (Ceta), odmeva tudi med slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu.


Fajonova: Premalo so seznanjeni

Tanja Fajon (S&D/SD) je ocenila, da si razpleta pogajanj o sporazumu v tem trenutku najbrž nihče ne upa napovedati. "Ne bi rekla, da je Ceta že mrtva, a Belgija je v neki meri odraz širše slike razpoloženja v EU-ju. Težko je pričakovati, da bo sporazum ob vsesplošnem nezadovoljstvu in razgreti razpravi v evropski javnosti sploh lahko zagledal luč sveta," je zapisala.
Čeprav Belgija s postopki pogajalce obeh strani močno razburja, pa je blokada posledica dejstva, da ne belgijska javnost kot tudi ne slovenska in na splošno evropska javnost o vsebini pogajanj in samem izkupičku ni bila dovolj in pravočasno seznanjena, je še dodala.

Šoltes: Rešili so dobro ime Evrope
Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) je ocenil, da Valonci rešujejo dobro ime Evrope in kar je najpomembnejše - interese in pravice Evropejcev. Valonski upor zoper Ceto je velika zmaga ne le za to majhno belgijsko regijo, temveč za vse evropske državljanke in državljane, je zapisal.

Ob tem pa je poudaril, da padec Cete ne pomeni, da nasprotuje gospodarskemu sodelovanju, vendar pa je ob tem poudaril, da podpira pravično sodelovanje, ki ne pomeni zgolj povečevanja kapitala na račun ljudi, njihovih pravic, blaginje in standardov.

Zver: Storjena je bila napaka
Belgijsko odločitev obžaluje Milan Zver (EPP/SDS), saj meni, da ne temelji na upravičenih pomislekih, ampak na demagogiji in populizmu. "Menim tudi, da je bila storjena napaka, ko se je komisija odločila, da bo Ceto obravnavala kot t. i. mešani sporazum," je ocenil.

Več izmenjave med EU-jem in Kanado bi po njegovem mnenju prineslo nove priložnosti in več delovnih mest na obeh straneh Atlantika. "Žal mi je, da v svet pošiljamo sporočila o razglašeni in neresni Evropski uniji, ki se ni sposobna dogovoriti o sporazumu, ki bi bil v skupnem interesu celotnega EU-ja," je še dodal.

Tomčeva: Upam, da jim bo uspelo
Negotovost glede sporazuma je izpostavila tudi Romana Tomc (EPP/SDS). "Upam, da jim bo uspelo. Če dogovor ne bo možen, potem bo to na Evropsko unijo vrglo zelo slabo luč," je zapisala.

Zdi se ji pomembno, da poslanci slišijo glas državljanov EU-ja o pomembnih temah. Pri tem morajo upoštevati glas vseh državljanov, ne samo tistih, ki so najglasnejši. Vendar pa način odločanja v EU-ju lahko vodi tudi do popolne blokade delovanja Unije. "Skrb vzbujajoče je, da nasprotniki trgovinskih sporazumov ne nastopajo z argumenti, ampak se zadovoljijo s populizmom," je dodala.
Bogovič: Ceta je uravnotežen sporazum
Franc Bogovič (SLS/EPP) je prepričan, da bo sporazum podpisan. "Eden glavnih argumentov za zadržek s strani Valonije je pomanjkanje časa za podrobni pregled sporazuma, kar pomeni, da prav nič ni izgubljenega, in tudi nekaj dni zamika ni nobena katastrofa," je zapisal. Bo pa po njegovem mnenju potrebnega še več dialoga na različnih ravneh in tudi še dejavnejše ozaveščanje evropske javnosti o vsebini sporazuma.

Ceta je po Bogovičevem mnenju dobro uravnotežen sporazum, ki upošteva vse značilnosti evropskega in kanadskega gospodarstva. Prav tako na številnih področjih vsebuje številne varovalke, ki lahko preprečijo zlorabe in pretirana odstopanja na trgih, pravi.

Vajgl: Ceta postala žrtev nezaupanja do ZDA
Sporazum Ceta še ni izgubljen, pa pravi Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) in dodaja, da je vse, kar se je dogajalo v povezavi s sporazumom, pravzaprav odraz nezaupanja večine Evropejcev do ZDA. Ceta je tako po mnenju Vajgla postala postranska škoda tega nezaupanja, četudi je jasno, da sporazuma TTIP med EU-jem in ZDA še lep čas ne bo.