Po jugu Evrope divjajo hudi požari. Foto: EPA
Po jugu Evrope divjajo hudi požari. Foto: EPA

Severna Makedonija je Slovenijo za pomoč zaprosila v okviru mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite. S spremstvom ekipa šteje 17 vozil in 48 pripadnikov, na voljo za pomoč pa bodo vsaj teden dni.

"Gasilci smo vajeni takih akcij, posebnost je več logistične priprave, ker je Severna Makedonija daleč in običajno smo navajeni bližjih lokacij. Ampak nam to predstavlja izziv, ki ga bomo, upam, uspešno opravili," je povedal operativni vodja intervencije Blaž Turk.

Kot so opozorili, gre za precej zahtevno intervencijo, saj jim vremenske razmere niso v prid. Dnevna temperatura je več kot 42 stopinj Celzija, ponoči pa okoli 30. Relativna vlaga je že zjutraj manj kot 30-odstotna, kar predstavlja idealne pogoje za širjenje požarov oz. za nastajanje novih.

Italija zaradi požarov zaprosila za pomoč EU. Zagorelo tudi pri Trogirju.

Enoto sestavljajo predvsem primorski prostovoljni gasilci, in sicer iz Nove Gorice, Šempetra, Dornberka, Loga pod Mangartom, Bovca, Tolmina, Podbrda, Kobarida, Kanala ob Soči, Podnanosa, Pivke, Postojne, Komna, Ilirske Bistrice, Knežaka, Vrbovega, Babičev, Hrvatinov, gasilci PGD Pobegi-Čežarji in PGD Kočevje ter poklicni gasilci iz Sežane in Kopra. Kot zagotavljajo na upravi, so enoto sestavili tako, da regija, ki velja za požarno ogroženo, v tem pogledu ne bo osiromašena.

Na pomoč tudi v Italijo, Grčijo in Albanijo

Pomoč tako Severni Makedoniji kot tudi Italiji, Grčiji in Albaniji v boju z uničujočimi gozdnimi požari je sicer zagotovilo več držav članic EU-ja.

Gasilski letali iz Francije sta danes začeli pomagati obvladovati požare v Italiji, Ciper bo z letaloma pomagal Grčiji, tja pa bo napotil tudi gasilsko ekipo v pomoč na terenu. Češka in Nizozemska bosta Albaniji pomagali s helikopterji.

Članice pomoč zagotavljajo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, pri čemer Evropska komisija sofinancira najmanj 75 odstotkov transportnih stroškov. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem poudaril, da v pomoč v boju s požari, ki divjajo po Evropi, delajo dan in noč ter zagotavljajo največjo možno zmogljivost orodij za gašenje požarov. To je po njegovih besedah odličen primer evropske solidarnosti v težkih časih.

EU pomaga tudi pri gašenju požarov v Turčiji, konec julija pa je pomagala na Sardiniji.