Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lani se je sicer veliko govorilo o tem, da bi sezonsko premikanje ure ukinili, Evropski parlament pa je takrat tudi podprl končanje premikanja ure v prihodnjem letu.

A, kot poroča RTV-jev dopisnik iz Bruslja Igor Jurič, bomo, kot kaže, tudi v prihodnje še naprej prestavljali urine kazalce dvakrat letno, kot to določa evropska direktiva iz leta 2001. In to čeprav je prejšnja Junckerjeva Evropska komisija predlagala, da se kazalci zadnjič premaknejo marca in oktobra lani.

Povod za predlog je bil, da ni nekih dokazov, da se s tem privarčuje pri porabi energije, predvsem pa rezultat vseevropskega javnega posvetovanja, v katerem se je 4,6 milijona ljudi (v veliki večini so bili sicer to Nemci) izreklo proti menjavi ure. Nato pa je Evropski parlament marca lani z veliko večino sprejel sklep, da se vse zamakne za dve leti, se pravi, da bi države, ki bi se odločile za poletni čas, kazalce zadnjič premaknile marca 2021, oktobra pa potem še države, ki bi se odločile za zimski čas.

Na tej točki pa se je zdaj v bistvu vse ustavilo, saj se članice Unije, ki so sicer v treh različnih časovnih pasovih, še niso uspele poenotiti glede prevzema. Samo predstavljamo si lahko zmedo v prometu, če bi Slovenija obdržala poletni čas, prav tako Avstrija in Madžarska, Hrvaška in Italija pa bi se odločili za zimskega.

Evropejci razklani

Čas za odločitev se bliža, rešitve pa ni in ni – čeprav je bila proti koncu mandata takratne slovenske komisarke Violete Bulc to ena njenih bolj odmevnih tem. A so nato prišle evropske volitve, menjava komisije, brexit in – ko bi se morda s tem nova komisija lahko začela ukvarjati – še koronavirus. In ob vseh težavah, ki jih je povzročila pandemija, je razmišljanje o prenehanju premikanja urinih kazalcev ena zadnjih stvari, s katero bi se ukvarjali v Berlaymontu.

Nazadnje so se predstavniki članic Unije s to problematiko ukvarjali lani decembra v času finskega predsedovanja. In ker se številne članice še niso odločile, kateri čas bi izbrale, tudi Evropska komisija ne more narediti ocene vplivov odločitve.

Raziskava, ki so jo objavili v Belgiji, kaže, da 83 odstotkov državljanov želi ukinitev premikanja urinih kazalcev, med temi jih bila polovica za ohranitev zimskega časa. V sosedah Franciji in Nizozemski pa je nekaj več kot polovica državljanov za ohranitev poletnega časa. Javno posvetovanje, ki ga je opravila komisija, tudi kaže, da bi večinsko poletni čas podprli Portugalci, Ciprčani in Poljaki. Prav tako naj bi bila za ohranitev poletnega časa večina Slovencev.