Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sodišče s sedežem v Luxembourgu je odločilo, da lahko države članice sprožijo postopke le pod določenimi pogoji, ko pride do čezmejne obdelave podatkov. Praviloma postopke proti spletnim podjetjem pri tem vodi država članica oz. nadzorni organ v državi, kjer je podjetje registrirano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev sodišča je povezana s tožbo proti Facebooku iz leta 2015, ko je belgijsko sodišče prevzelo tožbo, povezano z varovanjem podatkov proti ameriškemu velikanu, vendar je Facebook trdil, da bi lahko o tem odločala le Irska, kjer je podjetje registrirano.

Sodišče EU-ja je opozorilo, da je primer starejši od splošne uredbe EU-ja o varstvu podatkov (GDPR), ki je začela veljati leta 2018.

Hkrati pa so pojasnili, da GDPR pristojnim nadzornim organom v državah članicah pod določenimi pogoji dovoljuje začetek sodnih postopkov zaradi domnevnih kršitev, če je primer povezan s čezmejno obdelavo podatkov.

Sorodna novica Sodišče EU-ja: Sodišča lahko od Facebooka zahtevajo umik spornih vsebin

Vodilni nadzorni organ ob tem ne sme prezreti vidikov drugih nadzornih organov, ki bi lahko vsaj začasno blokirali odločitev vodilnega organa.

"Belgijski nadzorni organ za obdelavo podatkov mora zdaj podrobneje analizirati sodbo, da ugotovi, ali katera od opisanih situacij velja za primer, ki ga je leta 2015 sprožil proti Facebooku," je sporočil predsednica belgijskega odbora za zaščito podatkov Hielke Hijmans.

Facebook: Takšnih primerov je zelo malo

Facebook je v odzivu na odločitev poudaril, da je zelo malo primerov, ko bi lahko države članice sprožile tovrstne pravne postopke.

Belgijski primer se je sicer osredotočal na domnevno zlorabo podatkov belgijskih uporabnikov, ker so zbirali podatke o njihovem brskanju po spletu. Sodišče v Belgiji je leta 2018 Facebooku odredilo končanje tovrstnih praks in zagrozilo z 250.000 evri kazni na dan, če bi to nadaljeval. Facebook se je pritožil na razsodbo, zadeva pa je s tem prešla na Sodišče EU-ja v Luxembourgu.

BEUC: Irska ne more imeti pristojnosti za vse potrošnike v EU-ju

Potrošniška lobistična skupina BEUC je pozdravila odločitev sodišča. "Večina velikih tehnoloških podjetij ima sedež na Irskem in samo ta država ne more biti pristojna za zaščito 500 milijonov potrošnikov v EU-ju," je po sodbi dejala generalna direktorica BEUC-a Monique Goyens.

Poleg Facebooka imajo sedež na Irskem tudi Google, Twitter in Apple.