ZDA ne želijo popustiti pri vprašanjih, ključnih za EU, na primer pri zaščiti geografskih označb in izvozu vina v ZDA. Foto: EPA
ZDA ne želijo popustiti pri vprašanjih, ključnih za EU, na primer pri zaščiti geografskih označb in izvozu vina v ZDA. Foto: EPA

Phil Hogan je v pismu veleposlanikom vseh 28 članic EU-ja med drugim zapisal, da ZDA ne želijo popustiti pri vprašanjih, ključnih za EU, na primer pri zaščiti geografskih označb in izvozu vina v ZDA.

S tem se je odzval na "nekoliko nenavadno elektronsko pošto", ki naj bi jo po poročanju časopisa Politico veleposlanikom držav članic pri EU-ju preteklo sredo poslal ameriški veleposlanik v Bruslju Anthony Gardner in ki naj bi bilo kritično do nekaterih komisarjevih izjav kot tudi do pomanjkanja napredka v pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu med EU-jem in ZDA.

Zdi se, da ameriška vlada še ni v položaju, da bi lahko v enaki meri odgovorila na prizadevanja EU-ja glede TTIP-ja in popustila pri vprašanjih, ki so v interesu EU-ja, če naj bi pogajanja sklenili še v času mandata ameriškega predsednika Baracka Obame do konca leta, je zapisal.

V Bruslju tudi zavračajo ameriške navedbe, da je trenutna trgovinska bilanca kmetijskih proizvodov med EU-jem in ZDA neuravnotežena. "Pozitivna trgovinska bilanca je predvsem rezultat izvoza vina, alkohola in piva iz EU v ZDA," piše v enem izmed internih poročil Evropske komisije, ki ga prav tako povzema dobro obveščeni Politico.

TTIP tema vrha EU-ja
TTIP bo tema vrha EU-ja konec junija. Pogajanja o TTIP-ju vstopajo v ključno fazo, zato želi predsednik komisije Jean-Claude Juncker na srečanju odpreti razpravo o tem, "kje smo in kam želimo v pogajanjih". Pri tem namerava evropske voditelje zaprositi, da ponovno potrdijo mandat Evropski komisiji, ki se v imenu vseh 28 držav članic pogaja o TTIP-ju.