Srbija bo na vrhu EU-ja dobila status kandidatke. Foto: EPA
Srbija bo na vrhu EU-ja dobila status kandidatke. Foto: EPA
Srbija zadovoljna

Sprva so pričakovali, da bodo ministri danes odločitev sprejeli hitro, vendar pa je zaradi zadržkov Romunije, ki je zahtevala, da se v sklepe vključi ureditev statusa vlaške manjšine v Srbiji, po navedbah virov pri EU-ju nastala zamuda, saj odločitev zahteva soglasje vseh 27 članic.

Srbija je status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Kforja ranili več nemških in avstrijskih vojakov.

Vrh EU-ja je Srbiji decembra lani določil tri pogoje za status: napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga s Prištino, dogovor o regionalnem sodelovanju in dejavno sodelovanje pri zagotavljanju izvajanja mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato Kfor.

Preboj je bil dosežen konec preteklega tedna, ko sta bila v okviru dialoga Beograda in Prištine izpolnjena dva izmed omenjenih pogojev. Strani sta namreč po dolgih pogajanjih dosegli kompromis o zastopanju Kosova na regionalnih srečanjih in o izvajanju dogovora o skupnem upravljanju meje na severu Kosova.

Srbija zadovoljna