Poljski finančni minister Rostowski je opozoril evroskupino, da morajo države, kot je Poljska, verjeti v stabilnost evra, da bodo resnično želele prevzeti skupno evropsko valuto. Foto: EPA
Poljski finančni minister Rostowski je opozoril evroskupino, da morajo države, kot je Poljska, verjeti v stabilnost evra, da bodo resnično želele prevzeti skupno evropsko valuto. Foto: EPA
Grčija - protestniki pred parlamentom
Pri reševanju bankrotirane Grčije reševanje evra zavzema osrednje mesto v strategiji pomoči. Foto: EPA

Finančni minister Jacek Rostowski je ob prevzemu predsedovanja EU-ju kritiziral mehanizme za pomoč državam z dolžniškimi težavami v območju evra, češ da bi jih bilo treba bistveno izboljšati, da bodo res zagotavljali stabilnost.

Želijo si na sestanke evroskupine
Poljska ni članica evra in tako nima velike vloge pri reševanju krize v območju evra. Finančni minister je tudi potrdil, da Poljska še nima niti ciljnega datuma za vstop v območje evra. A kljub temu minister meni, da bi bilo za Poljsko kot predsedujočo EU-ju zelo pomembno, da bi bila navzoča na sestankih skupine finančnih ministrov držav iz območja evra, še posebej v teh kriznih časih, saj grška dolžniška kriza vpliva na celotno Evropsko unijo.

Povedal je, da za zdaj niso dobili uradnega vabila niti na sobotno telefonsko konferenco niti na sestanek 11. julija, a ga pričakujejo. Ob tem je poudaril, da seveda razume občutljivost evroskupine glede tajnosti njenih sestankov in da lahko odločitev o tem sprejme samo evroskupina.

Tudi Poljska bo postavila pogoje
Minister je dopolnil petkove izjave predsednika vlade Donalda Tuska, ki je dejal, da se Poljska zaveda, da za prevzem evra mora izpolniti določene pogoje, a obenem nakazal, da tudi sama postavlja svoje - da mora območje evra prej okrepiti stopnjo zrelosti.

Finančni minister je danes pojasnil te "pogoje", ki morajo biti izpolnjeni, preden bo Poljska čutila, da je pridružitev območju evra zanjo "udobna". Finančna kriza je po njegovih besedah namreč osvetlila številne "hibe" območja evra, ki jih je treba odpraviti.

Čez dve leti stalni mehanizem za stabilnost
EU je lani najprej dosegel dogovor o ad hoc mehanizmu za pomoč Grčiji, nato dogovor o začasnem sistemu za zagotavljanje finančne stabilnosti, ki vključuje mehanizem pomoči iz proračuna EU-ja in medvladni mehanizem. Tega naj bi sredi leta 2013 nasledil stalni krizni mehanizem.

Rostowski je poudaril, da se mora EU pri tem še veliko naučiti od Mednarodnega denarnega sklada, ki je bolj proaktiven, njegovi programi so bolj prilagojeni potrebam posameznih držav, predvsem pa so zagnani v zgodnejši fazi in ne šele, ko je država že na robu bankrota.

Poljska pomaga prek IMF-a
Na očitke, da Poljska ne sodeluje pri pomoči Grčiji, Irski in Portugalski, je finančni minister odgovoril, da sodelujejo skozi programe IMF-a in iz proračuna EU-ja, a da za bilateralno pomoč zahtevajo zagotovilo, da bodo programi uspešni.

Finančni minister je ves čas izpostavljal pomen solidarnosti in evropskega duha ter večkrat poudaril: "Pomembno je, da vsi razumemo, kako ključno je zagotoviti stabilnost evra. Še posebej pa se mora tega zavedati evroobmočje samo."