Swoboda je prepričan, da bi morala biti osnova za rešitev spora med Slovenijo in Hrvaško mednarodno pravo. Foto: EPA
Swoboda je prepričan, da bi morala biti osnova za rešitev spora med Slovenijo in Hrvaško mednarodno pravo. Foto: EPA
Ivo Sanader
Hrvaški politični vrh bo v ponedeljek razpravljal o Sloveniji. Foto: EPA

Swoboda je v svojem poročilu zapisal, da bi moral biti temelj za posredovanje v sporu med Slovenijo in Hrvaško mednarodno pravo, ker je Slovenija kot članica Unije v položaju močnejšega, samo tako pa bi bila odločitev sprejemljiva tudi za Hrvaško.

Poročevalec za Hrvaško je omenil težave v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU-jem, še posebno pri odpiranju poglavja o pravosodju in temeljnih pravicah, pri katerem je Hrvaško zaradi nezadostnega sodelovanja s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije blokiralo pet članic EU-ja. Za odpravo te blokade mora Hrvaška haaškemu sodišču predložiti vso potrebno dokumentacijo. "Ne dvomim o dobri volji novega hrvaškega ministra za pravosodje in upam, da bo imel popolno podporo vseh političnih sil v državi," je v sporočilu še zapisal Swoboda.

Sanader sklical vrh o Sloveniji
Po sestanku premierjev obeh držav v torek na Mokricah in najnovejši slovenski blokadi še enega poglavja v postopku približevanja Evropski uniji je hrvaški premier Ivo Sanader za ponedeljek sklical sestanek hrvaškega političnega vrha. Udeležili se ga bodo predstavniki vseh političnih strank, predsednik Stipe Mesić in predsednik sabora Luka Bebić.

Na sestanku naj bi razpravljali o položaju, ki naj bi nastal v odnosih med Slovenijo in Hrvaško, in o mogočih rešitvah te blokade. Govorili bodo tudi o pobudi Evropske unije, ki je sporočila, da je pripravljena sodelovati v reševanju spora, kar je premier Sanader navdušeno pozdravil.

Sanader čaka komisiji, prepričan o uspehu Hrvaške
Sanader je ob napovedi sestanka ponovil to, kar je povedal že na torkovem sestanku s Pahorjem, to pa je, da pričakuje, da bosta komisiji obeh držav, zadolženi za reševanje vprašanja meje, kmalu predstavili rezultate. "Treba je počakati, da komisiji končata svoje delo," je povedal Sanader in dodal, da pogovori z Evropsko unijo ne bi smeli zastati zaradi bilateralnih vprašanj med državama, saj to ni praksa Evropske unije.

Premier Sanader je novinarjem povedal še, da je slovenska blokada hrvaških pogajanj precedens v Evropski uniji. Hrvaški premier je kljub temu optimistično razpoložen, saj je prepričan, da se bodo pogajanja z EU-jem nadaljevala, čeprav je Slovenija blokirala še eno poglavje.

B. T.