Gyimah je deseti član, ki je zapustil vlado Therese May. Foto: EPA
Gyimah je deseti član, ki je zapustil vlado Therese May. Foto: EPA

Ob tem je dejal, da odstop od Galilea kaže, da bo Velika Britanija v pogajanjih močno oškodovana. London, ki je v sistem vložil 1,4 milijarde evrov, je želel ostati v sistemu, saj je vitalnega pomena za zaščito vojaških in varnostih interesov, toda Bruselj vztraja, da bo London izločen iz najbolj tajnih elementov projekta. Gyimah ocenjuje, da stališče Bruslja nakazuje "brutalna pogajanja, ki bodo oslabila naše interese, zaradi česar bomo revnejši in manj varni." Hkrati je tudi pozval k še enemu referendumu o izstopu.

Kot poroča BBC, je Gyimah deseti član vlade, ki je odstopil zaradi dogovora o brexitu. Kot je dejal, je dogovor zgolj ime sporazuma, vsebinsko pa je vse kaj drugega.

"Interesi Združenega kraljestva bodo še leta nenehno in trajno oškodovani," je zapisal na svojem profilu na Facebooku.

Evropski satelitski sistem Galileo, ki ga je Evropska vesoljska agencija v sodelovanju z Evropsko komisijo začela izvajati leta 1999, prinaša natančnejši signal in boljšo pokritost z njim, sistem pa naj bi v celoti dokončali leta 2020. V nasprotju s sistemom GPS bo Galileo pod nadzorom civilnih oblasti EU-ja, ki želi z njim poleg GPS-ju konkurirati tudi ruskemu Glonasu.

Mayeva je dejala, da bo britanska vlada namesto Galilea preučila možnost za razvoj lastnega navigacijskega sistema.