Skupaj s kolegi iz več držav je Romana Tomc poslala poslansko vprašanje Evropski komisiji, v katerem sprašujejo, ali gre za diskriminacijo, če država članica otroške dodatke prilagodi življenjskim stroškom države, kjer otroci živijo. Foto: BoBo
Skupaj s kolegi iz več držav je Romana Tomc poslala poslansko vprašanje Evropski komisiji, v katerem sprašujejo, ali gre za diskriminacijo, če država članica otroške dodatke prilagodi življenjskim stroškom države, kjer otroci živijo. Foto: BoBo

Skupaj s kolegi iz več držav je Romana Tomc poslala poslansko vprašanje Evropski komisiji, v katerem sprašujejo, ali gre za diskriminacijo, če država članica otroške dodatke prilagodi življenjskim stroškom države, kjer otroci živijo.

Poslance tudi zanima, ali so državljani EU-ja, zaposleni v drugi članici, ki plačujejo enake prispevke kot državljani članice, upravičeni tudi do enakih socialnih ugodnosti in ali to velja tudi za otroške dodatke. Evropsko komisijo evroposlanci tudi sprašujejo, ali je ukrep Avstrije v skladu s pravom EU-ja, še posebej z uredbo o koordinaciji sistemov socialne varnosti iz leta 2004.

Evropska komisija ima za odgovore šest tednov časa. Komisija je sicer že pred dnevi napovedala, da bo proučila, ali je avstrijski zakon o otroških dodatkih združljiv s pravom EU-ja.

Poslansko vprašanje so pripravili na pobudo poslanke Tomčeve v sodelovanju s kolegi iz Poljske, Madžarske, Slovaške in Romunije. Podpisali so ga evropski poslanci iz devetih držav in petih političnih skupin, med njimi vsi slovenski evropski poslanci in koroška Slovenka Angelika Mlinar.

"Skrbi me, da Avstrija s to populistično potezo deli otroke državljanov EU-ja na prvo- in drugorazredne. Če s tem želijo preprečevati tako imenovani socialni turizem, ki mu tudi sama nasprotujem, je ta način popolnoma neustrezen," je zapisala Tomčeva, v Evropskem parlamentu članica odbora za zaposlovanje.

Prizadetih 132.000 otrok
Po navedbah avstrijske vlade bo ta ukrep vplival na 132.000 otrok tujcev, zaposlenih v Avstriji, predvsem na Madžarskem, Slovaškem, Poljskem, v Romuniji in Sloveniji.

Vprašanje otroških dodatkov v EU-ju ureja direktiva o koordinaciji sistemov socialne varnosti. Da bi bila odločitev avstrijske vlade skladna z evropsko zakonodajo, je po navedbah evropskih poslancev, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, treba spremeniti uredbo.

Tomčeva je napovedala, da bo poročilo, ki skuša spremeniti obstoječo evropsko zakonodajo, dopolnila tako, da bo zaščitila slovenske otroke. "Prav tako verjamem, da bodo člani odbora za zaposlovanje ob glasovanju enotni in takšnih sprememb ne bodo podprli," je dodala.