Evropa se spopada s krizo v sektorju sladkorja zaradi vrtoglavih cen in predvsem zaradi nedosegljivosti sladkorja, kar je posledica neuspešne evropske reforme, meni kmetijski minister Židan. Foto: Reuters
Evropa se spopada s krizo v sektorju sladkorja zaradi vrtoglavih cen in predvsem zaradi nedosegljivosti sladkorja, kar je posledica neuspešne evropske reforme, meni kmetijski minister Židan. Foto: Reuters

"Posamezni proizvajalci hrane, ki pri svoji proizvodnji potrebujejo sladkor, so nam v zadnjih dveh tednih javili, da imajo težave pri nabavi, pri čemer ni več problem samo cena, temveč tudi dosegljivost," je v Bruslju pojasnil kmetijski minister Dejan Židan. Slovenija je namreč s tem, ko se je odpovedala proizvodnji sladkorja, postala povsem odvisna, zlasti od evropskega trga.

"Težava ni nastala čez noč"
Presenečenje je, da Evropska komisija ni opazila, da se zadnja tri leta zaloga sladkorja v Evropi počasi, a vztrajno znižuje. "Ta težava ne more nastati čez noč," je poudaril. Prav zato upa, da bo zgodba s sladkorjem dober nauk za posamezne politike, ki odločajo na evropski ravni.

Dajali so denar za zapiranje tovarn
Za Slovenijo rezultati nedavne reforme v evropskem sektorju sladkorja nedvomno niso ugodni. Prav tako se ministru v tem trenutku zdi skoraj nemogoče, da bi v naši državi znova uvedli proizvodnjo sladkorja. "Ne nazadnje smo črpali denar za zapiranje proizvodnje, in to ne malo, 38 milijonov evrov," je pojasnil.

Težava zapiranja proizvodnje v Sloveniji pa je bila po ministrovih besedah v tem, da je slovenski kmetijski prostor izgubil eno najdobičkonosnejših kultur in da tudi od zaprtja proizvodnje ni imel koristi, saj so od 38 milijonov evrov, kolikor jih je bilo prek tega programa na razpolago, 35 milijonov evrov dobili tujci, ki so kupili slovensko tovarno sladkorja v Ormožu.

Del uvoza sladkorja brez carine?
Zato pa podpira zahtevo Portugalske po odprtju posebne kvote za uvoz nerafiniranega sladkorja po ničelni carinski stopnji v višini 500.000 ton. Tako bi se namreč lahko bistveno izboljšale razmere v preskrbi s sladkorjem tako v Evropski uniji kot v Sloveniji.