Donald Tusk opozarja pred negativnimi posledicami brexita za vse članice EU-ja. Tusk sicer upa, da bi EU tudi ob morebitnem odhodu VB preživela, a cena bi bila visoka. Foto: EPA
Donald Tusk opozarja pred negativnimi posledicami brexita za vse članice EU-ja. Tusk sicer upa, da bi EU tudi ob morebitnem odhodu VB preživela, a cena bi bila visoka. Foto: EPA
David Cameron
Britanski premier David Cameron je posvaril, da bi lahko Veliko Britanijo v primeru brexita čakalo "desetletje negotovosti", preden bo s preostankom unije vzpostavljen nov odnos. Foto: EPA

Tusk ocenjuje, da bi t. i. brexit dal krila številnim radikalnim, populističnim protievropskim silam znotraj Evrope, ki bi ob odhodu Britancev iz povezave 28 evropskih držav "nazdravili s šampanjcem".

Brexit bi ogrozil zahodno politično civilizacijo
"Zakaj je brexit tako nevaren? Ker nihče natančno ne ve, kakšne bi bile dolgoročne posledice. Kot zgodovinar se bojim, da bi brexit lahko pomenil začetek konca ne samo Evropske unije, ampak tudi zahodne politične civilizacije v celoti. Vsaka družina ve, da je ločitev travmatična za vse družinske člane. Vsaka članica EU-ja, predvsem pa Britanci sami, bi v ekonomskem smislu z odhodom iz povezave izgubili,"
je povedal Tusk.

Nova pogajanja bi se lahko zavlekla
Poljak na čelu Evropskega sveta je dodal, da bi ob morebitnem izstopu VB-ja iz EU-ja pogajanja o novem odnosu med obema entitetama lahko trajala do sedem let. Tusk je pojasnil, da je treba pogajanja za izstop v skladu z Lizbonsko pogodbo končati v dveh letih. A dogovora o novih odnosih, ki bi ga moralo potrditi preostalih 27 članic unije in Evropski parlament, po Tuskovih ocenah ne bo še najmanj pet let po dogovoru o brexitu. "To bi lahko trajalo najmanj pet let, a ni zagotovila za uspeh," je ocenil Tusk.

Viri v EU-ju po poročanju bruseljskega spletnega biltena EUobserver namigujejo, da se članice Unije v primeru brexita zavzemajo za hitra in težka pogajanja z Britanijo, da bi preostale odvrnili od morebitnega izstopa. Tusk pa je ocenil, da bi bil proces ratifikacije v državah članicah lahko "dolg in boleč".

Medtem nemški inštitut za ekonomske raziskave (DIW) svari pred učinkom domin ob morebitnem izstopu VB-ja. Podoben referendum v Italiji in Franciji bi namreč lahko imel za posledico veliko večjo in nevarnejšo negotovost kot brexit, meni vodja inštituta Marcel Fratzscher.

Brexit bi prinesel novo recesijo
Brexit bi imel za posledico višje obrestne mere, ki bi zavrle naložbe. "To bi privedlo tudi do turbulenc na finančnih trgih, ki bi postali zelo nestabilni," je dejal Fratzscher in dodal, da bi v tem primeru britanski funt, verjetno pa tudi evro, izgubila vrednost, to pa bi lahko privedlo do gospodarske negotovosti. "Potem bomo imeli še en mehanizem, ki bo na koncu Evropo in tudi Nemčijo pripeljal v novo recesijo, tako kot v času globalne finančne krize v letih 2008 in 2009. Zato bomo tudi mi v Nemčiji plačali visoko ceno brexita," je še pripomnil.

VB ob brexitu ne bi imel gospodarske koristi
Gospodarski raziskovalec meni, da Velika Britanija ne bi smela razmišljati, da bo imela v primeru brexita gospodarske koristi. "Manj kapitala bo šlo v Veliko Britanijo, podjetja se bodo raje obrnila drugam. Naložbe, inovacije, produktivnost se bodo zmanjšali in z njimi na dolgi rok tudi delovna mesta. Rast in blaginja bosta manjši," je še povedal Fratscher.

Zadnje javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da je število Britancev za odhod iz EU-ja in tistih za obstanek približno izenačeno.