Zahteve Evropske komisije po pojasnilih so v Italiji dvignile ogromno prahu. Foto: EPA
Zahteve Evropske komisije po pojasnilih so v Italiji dvignile ogromno prahu. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi je bil tisti, ki je Cerkvi leta 2005 pogledal skozi prste. Foto: EPA

Komisijo je na nepravilnosti v Italiji, kjer Cerkvi ni potrebno plačevati davka na nepremičnine, občinskega davka in davka na dobiček iz dejavnosti, ki jih opravlja v objektih v lasti Cerkve, opozorilo nekaj posameznikov, katerih imena komisija ne želi objaviti.

Italijanska Cerkev je lastnica približno 100.000 nepremičnin, med njimi 2.300 muzejev in knjižnic, 9.000 izobraževalnih in 4.712 zdravstvenih ustanov. V njih opravlja predvsem komercialne dejavnosti, kot so upravljanje zasebnih šol, bolnišnic, trgovin z verskimi spominki in prenočitvenih zmogljivosti.

Radio Slovenija poroča, da naj bi davčne olajšave za te dejavnosti znašale okoli milijarde evrov na leto, poleg tega pa vsako leto dobi še enkrat toliko denarja iz dohodnine, ki jo italijanski davkoplačevalci namenijo njej in organizacijam pod njenim okriljem.

Do Cerkve prizanesljive vse vlade
Olajšave italijanski Cerkvi je leta 2005 podaljšala italijanska vlada pod vodstvom takratnega premierja Silvia Berlusconija, a tudi spremenjena zakonodaja, ki jo je sprejela levosredinska koalicija pod taktirko Romana Prodija, vsebuje vsebinsko vrzel, ki omogoča njihovo nadaljevanje.

Bruselj uradne preiskave še ni sprožil, je pa že samo opozorilo v Italiji sprožilo burne odzive. Italijani so namreč prepričani, da je meja med komercialno in nekomercialno dejavnostjo cerkve zabrisana in zato Bruselj obtožujejo prostozidarske zarote proti rimskokatoliški cerkvi.

Bruselj tudi nad Špance in Belgijce
Podobno zahtevo je Bruselj pred kratkim naslovil tudi na Španijo, proti belgijski in nekaterim drugim evropskim cerkvenim organizacijam pa je zaradi ugodnosti pri plačevanju davka na dodano vrednost že sprožil uradno preiskavo.