Bolgari so ob novem letu vstopili tudi v Evropsko unijo. Foto: Reuters
Bolgari so ob novem letu vstopili tudi v Evropsko unijo. Foto: Reuters
Romuni v EU
V Bukarešti je zbrana množica opolnoči zavihrala z zastavami Unije. Foto: Reuters
Novi članici EU-ja

Unija se zdaj razprostira čez 27 držav, 4,2 milijona kvadratnih kilometrov in 487 milijonov ljudi. Če bi govorili o eni državi, bi bila po prebivalstvu tretja največja na svetu, takoj za Kitajsko in Indijo.

Najrevnejši članici
Vstop Bolgarije in Romunije v EU je bila politična odločitev, saj mnogi menijo, da državi nista sposobni izvajati pravnega reda Unije. Poleg tega gre za najrevnejši članici, v katerih BDP na prebivalca ne dosega niti tretjine povprečja držav EU-ja. Od članstva v EU si tako obetata predvsem večjo gospodarsko učinkovitost, stabilnost in varnost.

Brez ovir ne bo šlo
Obe državi sta z vstopom v Unijo izpolnili eno svojih glavnih strateških prednostnih nalog, prve korake proti vstopu pa sta naredili leta 1993 s podpisom sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju. Štiristopna pogajanja sta začeli leta 2000, pristopno pogodbo pa sta podpisali pet let pozneje.

A po vstopu v EU vse tudi ne bo rožnato. Romunski in bolgarski državljani bodo tako imeli začasno omejen vstop na trge dela preostalih članic Unije, pri tem pa bodo novejše članice EU, npr. Slovenija, vseeno velikodušnejše kot starejše, saj so delavcem iz Romunije in Bolgarije večinoma le priprle vrata. Obe državi pa tudi po vstopu ostajata pod budnim očesom Evropske komisije, ki lahko proti njima sproži varnostne ukrepe.

Novi članici EU-ja