Ursula von der Leyen. Foto: EPA
Ursula von der Leyen. Foto: EPA

Von der Leyen bi danes v Podgorici zaključila turnejo po državah Zahodnega Balkana, ki jo je začela v sredo v Skopju, nadaljevala nato v četrtek v Prištini in Tirani ter v petek v Sarajevu in Beogradu. Danes pa naj bi se v Podgorici srečala s predsednikom države Milom Đukanovićem in premierjem Dritanom Abazovićem.

Pogovori so bili namenjeni predvsem izrazu podpore črnogorski poti v EU, posvetili pa naj bi se tudi drugim temam, zlasti energetski krizi.

Namen turneje predsednice komisije po državah Zahodnega Balkana je bil predvsem okrepiti t. i. evropsko perspektivo regije. Med drugim je napovedala, da bo EU državam Zahodnega Balkana namenil 500 milijonov evrov za infrastrukturna vlaganja.

Črna gora je junija 2012 začela pristopna pogajanja za članstvo v Uniji. Evropska komisija je v nedavnem poročilu o napredku kandidatk za članstvo poudarila, da je izpolnjevanje ciljev na področju vladavine prava, predvsem kar se tiče svobode medijev in pravosodja, bistveno za napredek države v pristopnih pogajanjih.

Von del Leyen končala turnejo po Zahodnem Balkanu