Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 53 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • MZZ bo poslal protestno noto
  • Hrvaška ignorira arbitražno sodišče
Piranski zaliv
Piranski zaliv oziroma Savudrijska vala, kot mu pravijo na Hrvaškem. Foto: EPA

V Piranskem zalivu incident med slovenskimi in hrvaškimi policisti

"Vsakodnevna navzočnost hrvaške policije"
19. maj 2017 ob 09:53
Ljubljana/Piran - MMC RTV SLO, STA

V Piranskem zalivu naj bi prejšnji teden prišlo do incidenta in merjenja mišic med slovenskimi in hrvaškimi policisti. Slovenska policija naj bi ščitila ribiško ladjo, hrvaški pa naj bi jih pregnali.

O incidentu poroča Dnevnik. Po trditvah časopisa je 11. maja sredi Piranskega zaliva koprski ribič Elvin Sabadin lovil s svojo ladjo Deklica. Glede na zemljevid z označenim položajem ladje je lovil nekaj čez sredinsko črto v Piranskem zalivu, ki jo ima Hrvaška za edino pravo mejo, čeprav jo mora arbitraža še določiti.

"Lovili smo na območju, na katerem smo doslej vedno lahko. K nam je priplula hrvaška policija in nas opozorila, da smo v hrvaških vodah in da moramo nazaj proti Piranu. Hrvaška čolna, eden od njiju je bil precej velik, sta se tako postavila ob našo barko, da nismo imeli druge možnosti, kot da obrnemo proti Piranu," je za Dnevnik v četrtek pojasnil Sabadin.

Zatem so na območje pripluli slovenski policisti, ki so opozorili hrvaške, da so v slovenskih ozemeljskih vodah, a so Hrvati izvedli agresiven manever proti slovenskemu čolnu P-66 in ga začeli izrivati, opisuje Dnevnik. Na generalni policijski upravi so časopisu pojasnili, da do trka ni prišlo in zatorej tudi ni bil nihče poškodovan.

"Posadka slovenskega plovila je opozorila plovili hrvaške policije, da sta v območju nadzora slovenske policije. Po tem sta hrvaški plovili zapustili območje," so sporočili Dnevniku.

"Vsakodnevna navzočnost hrvaške policije"
Časopis še navaja, da so v zadnjem času na območju hrvaški policisti vsak dan navzoči z najmanj dvema policijskima čolnoma in preganjajo slovenske ribiče. Neimenovani sogovornik je Dnevniku opisal, da se to dogaja, odkar je prišla informacija, da bo arbitražno sodišče objavilo svojo odločitev o poteku meje med državama v prihodnjih mesecih.

Ker Hrvaška napoveduje, da ne bo spoštovala te odločitve, omenjenega sogovornika skrbi, da se bo stanje za slovenske ribiče na območju le še poslabšalo.

MZZ bo poslal protestno noto
Policisti so o incidentu obvestili zunanje ministrstvo, v četrtek tudi uradno. Na zunanjem ministrstvu pa so napovedali, da bodo "ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi", navaja Dnevnik in meni, da bo najverjetneje v Zagreb romala protestna nota. Zadnjo je Slovenija v Zagreb poslala pred mesecem dni zaradi širjenja hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu.

Na zunanjem ministrstvu so sicer opozorili še na 10. člen arbitražnega sporazuma, da sta se obe državi dolžni vzdržati dejanj, ki bi zaostrili spor ali ogrozili delo arbitražnega sodišča.

Hrvaška ignorira arbitražno sodišče
Hrvaška vztraja, da arbitražni sporazum zanjo ne velja več zaradi kompromitacije procesa s pogovori med slovenskima arbitrom in agentko, ki so na dan prišli poleti 2015. Arbitražno sodišče je po drugi strani konec julija lani odločilo, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, da pa te kršitve niso takšne, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo sprejeti končne razsodbe.

VIDEO
Kratek stik s hrvaško policijo v Piranskem zalivu
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Svit-1
# 19.05.2017 ob 10:03
Zdaj bodo rekli, da smo jim zaradi tega odpovedali ustaški koncert ....
nemi
# 19.05.2017 ob 10:20
Hrvaška si proti Sloveniji preveč dovoli. Zakaj niso pisali v Avstrijo in Nemčijo, ko so tam prepovedali Thompsonov koncert. Zakaj?
marque
# 19.05.2017 ob 10:23
in katero protestno noto so jim poslali? do, re, mi ali fa?
whitwice
# 19.05.2017 ob 10:20
Ma to ne mors verjet kako pokvarjeni so tile Hrvati. Jest jim resno tud evra vec ne nesem, nadutezi.
Drncl
# 19.05.2017 ob 10:18
Shraniti vse papirje, kako se Hrvati nezakonito vozijo v naše morje, po odločitvi arbitražnega sodišča pa izdati račun...
bruhnmici
# 19.05.2017 ob 10:23
"Drago mi je da ste naši gosti ... možda bi kalamare, plavca i tako nekako?" ... Že čez dober mesec jim SLO denar ne bo smrdel in jih ne bo nič motilo, ko bomo hodili čez mejo.
Prismuknjen
# 19.05.2017 ob 10:29
Sej kmalu bodo patruljirali vse do Kopra. Mi bomo pa protestne note pisali, Cerar bo preučeval in oni se nam bodo smejali.
Zjesenic
# 19.05.2017 ob 10:28
Pa zasidrajmo tisti Triglav na njihovo stran. Bo vsaj kakšna korist od tega pleha.
hefe
# 19.05.2017 ob 10:22
Zakaj niso pisali v Avstrijo in Nemčijo, ko so tam prepovedali Thompsonov koncert. Zakaj?

V Avstriji in Nemčiji nimajo takih "povezovalnih domoljubov" kot jih imamo mi.
Hagbard
# 19.05.2017 ob 10:27
Smo jim poslali že toliko protestnih not da Hrvatom nikoli ne bo zmanjkalo WC papirja.
pravaresnica123
# 19.05.2017 ob 10:22
Od sredine junija pa do konca avgusta bo pa na hrvaški obali Slovencev, da jim ne bo videti konca in se bodo hlapčevsko udinjali hrvaškim turističnim delavcem. Pa še sarkastične in žaljive opazke na svoj račun bodo morali z nasmeškom na obrazu poslušat od taistih turističnih delavcev. Pa jim kar privoščim, kaj pa rinejo tja, kjer niso spoštovani in dobrodošli.
hefe
# 19.05.2017 ob 10:18
Zdaj bodo rekli, da smo jim zaradi tega odpovedali ustaški koncert

Ne bi bil presenečen. In ne bi bil presenečen, če bi se izkazalo, da je bilo to na predlog kakega "domačega domoljuba".
KLIPAN
# 19.05.2017 ob 10:32
So Grims, Janša, Breznik in ostali SDS-ovci že sklicali sejo, so že protestirali pri slovenski policiji in vladi, zaradi oviranja hrvaških policistov???
Prismuknjen
# 19.05.2017 ob 10:26
Kaj nam modeli delajo :) Poleti pa hitro k njim na lignje, ožujca, dana viljamovko, klape in čudovito morje.
stoychi
# 19.05.2017 ob 10:23
začeti gradbena dela
na vseh cestah, ki vodijo v lepo našo
in ta dela izvajati celo poletje,
mogoče se jih bo pa na ta način kaj prijelo,
da bodo nehali tam doli delati cirkus. ;)
mb128
# 19.05.2017 ob 10:18
Eh ja, že zopet!
velenjcan
# 19.05.2017 ob 10:42
Hrvaška vlada je v težavah zaradi Todorića in z 'dokazovanjem', da skrbi za mejo tam, kjer je še ni, preusmerja pozornost od katastrofalne gospodarske situacije.
Ustrezna reakcija Slovenije bi bila kakšna raketica v smeri proti tem čolnom, ki bi jo izstrelili seveda po pomoti, se takoj opravičili in uvedli disciplinski postopek proti odgovornemu častniku in bi nam bilo zelo žal vključno z izraženim upanjem, da nezgoda ne bo vplivala na tradicionalno dobre odnose med sosedi.
šurda
# 19.05.2017 ob 11:18
No pa se je spet začelo, Hrvatje kot Hrvatje vedno naš
NAJSLABŠI sosedje, jaz na njihovo more NE HODIM
imam tu v Republiki Sloveniji čudovite gore, hribe in
tudi morje vse v dosegu dobrih 2 ur kadar ni zastojev !
politik kritik
# 19.05.2017 ob 10:57
Mene bolj zanima kaj bo Slovenija dejansko naredila, ko bo znana odločitev. Bomo zasedli, kar je naše, ali se bomo potuhnili in nadaljevali s kako tožbo, ter prošnjami na kolenih Junckerju, Putini, da umirijo in odstavijo hrvate itd.?
webman
# 19.05.2017 ob 11:25
Hec bo ko bo arbitraža določala mejo, pa je iz principa ne bodo spoštovali. In še večji hec bo, ko bomo imeli stanje de jure, ki ga naši politiki ne bodo de facto izvajali, čeprav bodo imeli vso pravno podlago za to.
In kako naj nas kdorkoli jemlje resno, če država ne izvaja tako osnovne naloge kot je ohranjanje ozemeljske celovitosti in varovanja meje?
BadAss
# 19.05.2017 ob 11:18
In nekateri bi radi, da bi tisti Tupson al kaj je že, smetil s svojimi domoljubnimi pesmimi sredi Maribora?
bajojoba
# 19.05.2017 ob 11:06
Se bližajo volitve?
FancyBoy
# 19.05.2017 ob 13:06
Hahah...situacija je naravnost komična. Tako nas imajo za bebce, da to ni res. Naši loleki pa samo protestne note pošiljajo.
pripet
# 19.05.2017 ob 12:39
biberkopf
# 19.05.2017 ob 11:41
Prijavi neprimerno vsebino
kolikor ima slovenija s hrvaško gospodarskih,sosedskih,sorodstvenih odnosov nima z nobeno drugo državo niti približno toliko,tako je pač od pamtiveka,in tako bo verjetno tudi ostalo,čeprav si nekateri očitno zelo želijo zanetiti spor med narodoma ki nikoli v zgodovini nista bila v vojni.
------------------------
Ne smomo pa pozabiti, da je ustaška NDH skupaj z Nemčijo, Madžarsko, Italijo okupirala del Slovenije, preganjala in morila prebivalstvo.
Piran
# 19.05.2017 ob 11:51
Hrvaška je svetovni rekorder v deležu turizma v svojem BDP-ju. Kdor želi izvajati pritisk na hrvaško, bo razumel vrednost tega podatka.
Dolenjc
# 19.05.2017 ob 17:00
@balrog: Daj nehaj. Vsi tisti, ki razlagate o tem, da se to samo politiki kregajo, ljudje se imajo pa radi, nimate pojma.

Preberi si malo hrvaške spletne portale, komentarje, vprašaj posamezne Hrvate, kaj si mislijo o Slovencih pa ti bo vse jasno.

Incidenti na meji so že ves čas od 1991 dalje ;).
cesar1
# 19.05.2017 ob 12:11
Posadke hrvaških policijskih čolnov so setavljene iz zakrknjenih sovražnikov Slovencev. Seveda po načrtu hrvaške vlade in predsednice. Zakaj naši v takih primerih stisnejo rep med noge? Glavo pokonci in po njih, naduvanih facah. Prej ali slej bo prišlo do tega!!
statist_num
# 19.05.2017 ob 14:37
Hrvaški politiki so pri kraji ozemlja hujši kot Izraelski. Od Neuma naprej so si neupravičeno prilastili Bosansko morje, tudi s Črnogorci se kregajo in jim hočejo vzeti morje, z Madžari na severu imajo tudi ozemljski spor, tudi ideje o meji čez Donavo so imeli v Srbiji... in ni čudno da Hrvaški politični vrh podpira Thomsona in njegovo poveličevanje Ustašev, ker se sami s tem da preganjajo ribiče vedejo podobno. Istro in nekatere otoke je Jugoslavija dobila na račun Slovenskega Trsta in tudi če arbitražno sodišče dosodi celoten Piranski zaliv Sloveniji je to za nas ozemeljski poraz, saj bi Slovensko-Hrvaška meja morala biti vsaj na reki Mirni, če ne celo na koncu Istre.
Ampak glede na to da imamo Slovenci v celotni zgodovini slabe politike od Kardelja, Rupla, Drnovška(ki je pod mizo celo ponujal Trdinov vrh), Janše(ki je nabiral politične točke z dogovori incidentov s Sanadrom o meji se pa ni dogovoril, do Pahorja, neodločnega Cerarja,... me ne bo nič čudilo, če jim bodo naši politiki podarili še Piranski zaliv. Slovensko gospodarstvo(Merkator, Žito, Droga, Kolinska,... hoteli na Primorskem,...) so Slovenski politiki in gospodarstveniki za dobro provizijo že tako prodali Hrvatom.
Zoro27
# 19.05.2017 ob 14:28
Pošiljamo note že 25 let, oni pa počasi pobirajo košček za koščkom. Od postavljenih obmejnih kontrol, do morja in še česa.
Na koncu smo prišli do tega, da celo že delajo v naših prostorih. Odlično.
cesar1
# 19.05.2017 ob 12:16
Kakšen koncert neki?!! Ne bomo dovolili uvoza hrvaških radikalnih ustaških skupin. Naj se pritožijo v Bruselj!
,
nightwing
# 19.05.2017 ob 11:34
Kako je to mogoče? Pahor je rekel, da so Hrvati naši najboljši sosedi!
pašeresje
# 19.05.2017 ob 13:01
Hrvati še zadnjič okušajo Piranski zaliv, preden ga arbitraža da nazaj Sloveniji...
Dolenjc
# 19.05.2017 ob 21:30
@firtoh: Ne se smešiti. Uradno ni meja na sredini, ker to nikoli ni bila. Si Hrvat?
janezbegood
# 19.05.2017 ob 14:14
Ne gre za to, da so Hrvati naduti in arogantni. Oni pač jasno vedo kaj hočejo in to dosledno počnejo. Mi pa ne. Pa da ne bo pomote, niti Leve niti Desne vlade niso na tem področju za Slovenijo naredile nič dobrega.
abcabc
# 19.05.2017 ob 13:26
Predlagam, da slovenski policisti prihodnjič proti hrvaškemu čolnu izstrelijo rafal in ga potopijo, ljudi pa seveda rešijo. Zatem bi se lahko začeli obsežni vojaški manevri in bi sredi piranskega zaliva prišlo do prave pomorske bitke.

Bližajo se volitve in desnica ima v hrvaški vladi najboljšega partnerja, levica pa trdno zagotovilo, da bo na prihodnjih volitvah izgubila. Vse skupaj pa je seveda navadno balkansko sprdovanje butcev.
ren
# 19.05.2017 ob 12:32
Ja, dragi Slovenci, vi pa kar še rinite h njim na počitnice, se gnečite na meji civilizacije, se jim pustite zasmehovati, odirati, goljufati, ... !

BRAVO!
svabo
# 19.05.2017 ob 12:30
Povezave med Edinim nedolžnim in na drugi strani političnim gibanjem stranke, ki je vedno za dom pripravljena so vendar znani. Obstajajo (sedaj so jih uradno tudi našli) prisluhi, ki dokazujejo razgovore o pripravi dogodkov Piranskem zalivu. Ravno te dni Edini Nedolžni in njegovi mediji na veliko proglašajo Thopsona za najbolj nedolžno ovčko v tropu volkov iz Balkana. Povezave med točno določeno politično strujo naših južnih sosedov in Edinim Nedolžnim so že tradicionalne. Obiski proslav v Kninu, koncerti.....
Zatorej je popolnoma legitimno stališče, da Edini Nedolžni aktivno podpira Hrvaško izzivanje v Piranskem zalivu.
SKEpsiS
# 19.05.2017 ob 12:14
Slovensko vojsko na mejo, ne pa v Litvo.
hehet
# 19.05.2017 ob 12:10
-odpovedan koncert kot krinka za incident
-po opisu incident kot v Sanadrovih najboljših letih
-oni so po balkansko grozili, mi po hlapčevsko opozarjali
-sledila bo, kot vedno, protestna nota

začaran krog.
vzhodnik
# 19.05.2017 ob 11:51
Koliko se zavedamo vseh dejanj ko gre slovenski turist na HR? Pa jim še nosimo Evrote! Tako smo zavedni?! Ko gre turist domov, pa za njim pokažejo sredinski prst. To je zamolčano dejstvo!
stotrideset
# 19.05.2017 ob 17:34
Južnjaki spet kažejo svojo pravo naravo: nespoštovanje sosedov, aroganca, prevzvišenost in napuhlost. S takimi nimamo kaj početi; drugače povedano najbolje da jih ignoriramo, zapremo južno mejo in pika! Še pred tem se morajo seveda s svojim cekretom na reki Dragonji umakniti v hrib ob cesti kak kilometer ali še več - da ne pozabimo da imajo ta "mejni začasni objekt" na NAŠI ZEMLJI. To mora zunanje ministrstvo urediti takoj, v 24 urah! Ne vem kaj za vraga čakajo?!
Se imejmo slovensko!
balrog
# 19.05.2017 ob 16:57
A smo volivci res tako neumni in z velikansko amnezijo. Že na kilometer daleč se vidi, da nekaj zelo smrdi pri teh "incidentih" in da gre za slovensko-hrvaško politično folkloro pred vsakimi volitvami. To je jasno še slepemu in gluhemu, kajti incidenti se čudežno končajo po volitvah. Janša se je že ujel v prisluhe, SDS in HDZ pa očitno vodita skupno dogovorno politiko, zanetiš incidente, napsihiraš javno mnenje, potrkaš na nacionalna čustva in se predstavljaš v vlogi rešitelja. Ta pa vemo najbolj ustreza prav Janši. A bomo znova nasedli Janši. SDS in HDZ ?? Smo res tako trapasti.
gun
# 19.05.2017 ob 14:57
Hrvati so spet dobili input, oni so kot bi bili ves čas na preizkusu prepovedanih substanc vključno ali predvsem njihovi odločevalci, ki se ves čas vmešavajo v naše notranje zadeve in generirajo konfliktne situacije. To je zelo patološko vedenje. Upajmo, da naši ne bodo nasedli tem drekačem.
prider
# 19.05.2017 ob 14:04
Upam/želim/verjamem, da dobimo nazaj s sodbo arbitraže nazaj to, odkar nam že od nekdaj pripada.
Ker smo pač samo hlapci, pošiljamo le pisne note, namesto da bi udarili nazaj.
Hrvati pa igrajo od nekdaj na to, da četudi ni njihovo, je "njihovo" in to nadzirajo in imajo nad tem kontrolo/oblast.
Tako imajo argument, da se tuja stran (v tem primeru Slovenija) ni potegnila za svoje pravice. (piše le neka pisma).
Kaj bo pa odločila arbitraža, je pa vprašaj.
Vsak s "kmečko" pametjo ve, da to področje spada pod Republiko Slovenijo.
šurda
# 19.05.2017 ob 12:58
beli golob
Vse, ker sem napisal za davno leto 1991 drži 100% vem, ker
sem bil od 1 pa do zadnjega v TO, vse do tedaj, ko je zadnji
vojak JLA zapustil Koper !

Ti, kar hodi na Hrvaško morje, mene tam ne vidijo nikoli
več !

Hrvati imajo problem na vseh mejah ne samo na Slovensko-
Hrvaški !
KLIPAN
# 19.05.2017 ob 11:33
@Morpheus2
"Zato pa bodo slovenski rogovci celo poletje na počitnicah pri Hrvatih in jim polnili njihov proračun!"

Aja, so ti Rogovci povedali? Od kdaj pa se družiš z njimi?
Po podatkih Hrvaškega ministrstva za turizem je lani na Hrvaškem bilo 1.265.792 slovenskih turistov. Toliko je Rogovcev in levičarjev v Sloveniji??
Uaauu, pojma nisem imel, da nas je toliko.
Vedel sem, da ste desni v manjšini, ampak da je tako kritično za vas res nisem imel pojma.
REsnica
# 19.05.2017 ob 11:30
Take provokacije in "nesporazumi" , incidenti... so in bodo ostali stalnica dobrih medsoseskih odnosov.

Lahko se razpočimo na portalih in v gostilniških pogovorih, ampak EU ne bo nikakor drugače ukrepala, kot da bo po razglasitvi arbitražne odločitve pozivala obe strani k dobrim medsoseskim odnosom, izogibanju incidentom .... in to samo z ustnimi ali pisnimi besedami. Da bi kakorkoli EU pritiskala na slovenijo ali hrvaško pa ni niti govora. Stališče EUja je reševanje spora na miren način in tu ne bo prostora niti razumevanja za nobene pritiske, Še več, Slovenija bo ob morebitnih zahtevah in dejanjih, ki bi šle v to smer in bi jih hrvatje razumeli kot sovražne, deležna opozoril , opominov in morda tudi graje EUja.

demokracija pač, kjer je glavno to, da se pogajamo v neskončnost, da smo prijatelji in da je mir. Floskule podobne izjavam missic po zmagah na lepotnih "tekmovanjih". . Ker pa ima HR več poslancev ( političnega kapitala) v EU parlamentu je vse jasno.

Sprijaznimo se, da bo meja dejansko ostala na sredini zaliva, ne glede na arbitražni sporazum, sodbo arbitražnega sodišča, NATO in EU "prijatelje".
šurda
# 19.05.2017 ob 11:26
Grešnica
O ti grešnica ti, kje pa si ti to prebrala ?? Ko že omenjaš leto
1991 takrat so nam Hrvatje prvič zasadili "nož v hrbet" saj niso
preprečili odhod JLA vojske iz vojašnic na Hrvaške, ki so
potem krenili proti Republiki Sloveniji !

Lord Vander9
Se spet SPRENEVEDAŠ, pred dnevi si rekel, da smo v Nemčiji
levičarji izgubili, da je zmagala Angela Merkel CDU, ki si jo
še marca 2016 na vse možne načine dal na našo levo stran,
ker ravno ona je vabila begunce v Nemčijo, saj se še spomniš ?
rooster
# 19.05.2017 ob 21:39
i,uradno,do odločitve arbitražnega sodišča,je pa na sredini Piranskega zaliva.

Kdo to pravi? A hrvati da pravijo, haha.
Celine
# 19.05.2017 ob 19:40
Ali so SDS že vložili interpelacijo proti ministrici za notranje zadeve, ker so slovenski policisti ovirali hrvaške pri njihovem pregonu slovenskega ribiča?
Kazalo