Bruselj od slovenske vlade zahteva ukrepe in natančen načrt. Foto: EPA
Bruselj od slovenske vlade zahteva ukrepe in natančen načrt. Foto: EPA
Evropa svari pred neravnovesji v Sloveniji

"Slovenija se spopada s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji. Nujno je takojšnje ukrepanje za ustavitev hitrega kopičenja teh neravnovesij in za njihovo odpravljanje," poziva Evropska komisija v poglobljenem pregledu makroekonomskega stanja v 13 problematičnih državah Evropske unije.

"Položaj Slovenije je bil sicer na začetku še obvladljiv, a presežna makroekonomska neravnovesja se hitro kopičijo. Da bi ustavila in obrnila to negativno gibanje, mora Slovenija zdaj ukrepati naglo in odločno," je poudaril evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn. Komisar je v predstavitvi ugotovitev izpostavil še, da Slovenija ni bila sposobna pritegniti veliko tujih vlagateljev in da se je poslabšala dinamičnost njenega izvoza.

Bruselj najhujša, presežna neravnovesja ugotavlja le v Sloveniji in Španiji, ob tem pa Slovenijo opozarja predvsem na velika tveganja v finančnem sektorju, ki izvirajo iz zadolženosti podjetij in negativnih učinkov njihovega razdolževanja.

Slovenijo v težave pahnila tudi obdobja negotovosti
Komisija meni, da ta tveganja zaostrujejo tudi prepletenost težav finančnega sektorja z javnimi financami, omejena sposobnost prilagajanja kapitalskega trga in trga dela ter gospodarska struktura, v kateri prevladuje državno lastništvo. Ob tem opozarja, da so obdobja negotovosti in pravne ovire pri sprejemanju reform Sloveniji onemogočila ustrezno spoprijemanje s temi neravnovesji in s tem okrepila njeno ranljivost v času povečanega stresa pri financiranju držav v Evropi.

Pod drobnogledom je bilo še 11 članic - Belgija, Bolgarija, Danska, Finska, Francija, Madžarska, Italija, Malta, Nizozemska, Švedska in Velika Britanija. Rehn je pojasnil, da jih je komisija razdelila v tri skupine: tiste, kjer neravnovesij ni, tiste z neravnovesji in tiste s presežnimi neravnovesji. Za preostale članice so že prej presodili, da niso problematične, Grčija, Irska, Portugalska in Ciper pa ta problem že rešujejo v okviru programa pomoči.

Pred vlado zahtevna in pomembna naloga
Vlada mora zdaj v proračunskem in reformnem načrtu, ki ju mora poslati v Bruselj na začetku maja, dokončati začete reforme ter pripraviti celostne in konkretne ukrepe ter predstaviti podrobno strategijo za reševanje problema makroekonomskih neravnovesij. Komisija bo ta načrta podrobno pregledala in ocenila ter 29. maja podala priporočila za ukrepanje. Če Slovenija priporočil ne bo upoštevala, jo v skrajnem primeru čaka kazen v višini 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

Tokratni poglobljeni pregled je del procesa preprečevanja in odpravljanja makroekonomskih neravnovesij, ki sodi v sklop novega svežnja proračunskih in ekonomskih pravil, imenovanega šesterček, ki je začel veljati decembra 2011.

Evropa svari pred neravnovesji v Sloveniji