Iz Turčije na grške otoke, predvsem na Kos in Lezbos, prihajajo vedno novi prebežniki. Foto: Reuters
Iz Turčije na grške otoke, predvsem na Kos in Lezbos, prihajajo vedno novi prebežniki. Foto: Reuters
Evropski parlament
Nekateri evropski poslanci so že pred dnevi na zasedanju opozarjali na nujno ukrepanje in solidarnost s prebežniki. Foto: Reuters

Evropski parlament je na izrednem glasovanju podprl predlog Evropske komisije za premestitev 120.000 prebežnikov iz Italije, Grčije in Madžarske v druge države članice Evropske unije.

Voditelji naj bi po neuradnih informacijah razpravljali tudi o krepitvi finančnih sredstev za spopadanje s krizo, ustrezni obravnavi beguncev v vstopnih članicah unije na podlagi pristopa "hot spots" in odnosu s Turčijo.

Parlament podprl premestitev prebežnikov
Evropski poslanci medtem želijo pritisniti na članice, saj niso počakali na dogovor članic, ampak so želeli sporočiti, da je nujno takojšnje ukrepanje. Mnenje parlamenta sicer ni zavezujoče. V nasprotju z evropskimi poslanci notranjim ministrom EU-ja v ponedeljek dogovora o premestitvi 120.000 beguncev zaradi stališč Češke, Slovaške, Madžarske in Romunije ni uspelo doseči, znova bodo poskusili v torek.


Finančna pomoč Libanonu, Jordaniji in Turčiji?
Predstavnik Zelenih Philippe Lamberts je v Evropskem parlamentu opozoril, da bi morali poslanci, če bi bil končni dogovor članic občutno drugačen od predloga komisije, ki so ga podprli danes, še enkrat izreči svoje mnenje. Predlog komisije so podprli tudi italijanski predstavniki evroskeptične Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD), ki je bila sicer proti. Sopredsednik skupine Nigel Farage je menil, da je odpreti vrata neskončnemu številu prebežnikov in s tem sprožiti "eksodus biblijskih razsežnosti" povsem nerazumno.

Z odločitvijo parlamenta sta obe instituciji, komisija in parlament, posredovali jasno sporočilo članicam, da je nujno ukrepati takoj, je poudaril prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je ob glasovanju izpostavil, da je luksemburškega premierja Xavierja Bettela v pismu pozval k čimprejšnjemu izplačilu finančnih sredstev, predvidenih v pomoč Libanonu, Jordaniji in Turčiji. Pismo je naslovil na Bettela, ker Luksemburg v drugi polovici leta predseduje Svetu EU-ja.

Vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt, ki je že v sredo opozoril na potrebo po krepitvi finančne pomoči za reševanje begunske krize zunaj EU-ja, je ob tem poudaril, da je bilo od več milijard, namenjenih v pomoč omenjenim trem državam, izplačanih le nekaj milijonov.

Od predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska se danes pričakuje sklic izrednega vrha EU-ja za prihodnjo sredo, dan po izrednem sestanku notranjih ministrov. Tudi če se notranji ministri dogovorijo o premestitvi 120.000 prebežnikov, bo ostalo še veliko drugih perečih vprašanj, na primer potreba po krepitvi finančnih sredstev pri spopadanju s krizo, ustrezna obravnava prebežnikov v vstopnih članicah Unije in odnos s Turčijo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Slovenija uvaja začasni nadzor na meji z Madžarsko.