Vodja delegacije evropskih poslancev Ivo Vajgl je potezo maroških oblasti označil za nesprejemljivo. Foto: BoBo
Vodja delegacije evropskih poslancev Ivo Vajgl je potezo maroških oblasti označil za nesprejemljivo. Foto: BoBo
Vajgl nezaželena oseba v Maroku

Štiričlanska evropska delegacija Intergrupa za Zahodno Saharo, ki jo je vodil Vajgl, je nameravala z obiskom preveriti stanje spoštovanja človekovih pravic v Zahodni Sahari, vendar jim je takoj po pristanku na letališče v Casablanci maroška policija odvzela potne liste, ki so jim jih vrnili samo pod pogojem, da takoj zapustijo državo.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alda/Zares) je ob tem dejal, da je poteza maroških oblasti, ki so se v zadnjem trenutku odločile omejiti prosto gibanje evropskim poslancem, "povsem nesprejemljiva". Obisk delegacije je bil namreč vnaprej napovedan in načrtovan, maroške oblasti pa so poslance obvestile, da so nezaželene osebe (persona non grata), šele ko so ti že bili na poti v Maroko.

"Evropa je zainteresirana, kaj prikriva Maroko"
"Nespretna poteza maroških oblasti je prispevala k temu, da je zdaj vsa Evropa zainteresirana, kaj in zakaj se je zgodilo ter kaj prikriva Maroko, da je tvegal in izgnal skupino evropskih poslancev," je na tiskovni konferenci poudaril Vajgl in dodal: "Dosegli smo svoj cilj." "To, kar skriva, je pomembna stvar. To je kršenje človekovih pravic v Zahodni Sahari, pa tudi v Maroku. Gre za odgrinjanje zavese nad fantomsko resnico, češ da je Maroko demokratična država," je bil kritičen evropski poslanec.

Ko so prispeli na pariško letališče Charles de Gaulle, so jih pričakali policisti, ki so jih odpeljali na policijsko postajo. Da se jim je to zgodilo v Parizu, po Vajglovih besedah ni naključje, saj je prav s kolonialno preteklostjo obremenjena Francija tista država, ki
preprečuje reševanje težave Zahodne Sahare. EU je predvsem zaradi Francije glede tega vprašanja razcepljen.

Nad potezo maroških oblasti je bil razočaran tudi vodja Alde Guy Verhofstadt, ki je ob tem dejal, da je za vprašanje Zahodne Sahare izjemnega pomena, da se nadaljujeta dialog in krepitev vezi. Dodal je še, da evropski poslanci ne predstavljajo nevarnosti maroškim oblastem, te bi po njegovem mnenju morale prizadevanja poslancev pozdraviti, in ne grobo zavrniti.

Sistematično kršenje človekovih pravic
Zahodna Sahara je na seznamu nesamoupravnih ozemelj Združenih narodov. Zahodna Sahara je sicer razglasila samostojnost leta 1976, vendar jo je na severu zasedel Maroko, na jugu pa Mavretanija, ki se je pozneje, po spopadih z gibanjem za neodvisnost Fronto Polisario, umaknila. Od leta 1991, ko je bilo sklenjeno premirje, potekajo dejavnosti za mirno rešitev med Marokom in Polisariom.

Po podatkih nevladnih organizacij se v Zahodni Sahari izvaja sistematično kršenje človekovih pravic, saj je bilo več prebivalcev Zahodne Sahare z območja, ki ga nadzoruje Maroko, pregnanih v Alžirijo, kjer deluje tudi vlada v izgnanstvu.

Vajgl nezaželena oseba v Maroku